Banca Centrală Europeană (BCE) a decis majorarea dobânzii de referință cu 0,25%, până la 3,75%, un nivel la care aceasta nu a mai fost din 2001. La vremea respectivă, moneda Euro abia fusese lansată, iar BCE făcea eforturi pentru a o menține la o cotație ridicată. Acum, Banca avertizează că prețurile sunt încă într-un ritm prea mare de creștere, lăsând de înțeles că dobânda de referință ar putea crește în continuare.

Decizia de joi a BCE era așteptată de economiști, chiar dacă majoritatea acestora cred că marile bănci centrale sunt acum aproape de finalul politicilor de înăsprire monetară. Inflația din Zona Euro a scăzut la 5,5% în iunie, de la un vârf de 10,6% atins anul trecut. Este așteptată și o încetinire a creșterii economice, datele din iulie urmând a fi publicate luni.

FED-ul american a anunțat ieri creșterea dobânzilor de referință la 5,5%, banca centrală americană fiind mult mai agresivă decât cea europeană, în ciuda faptului că inflația în SUA a coborât sub 3%.

Sursă alternativă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday