John Nairn, expert al OMM pe probleme de căldură extremă, a explicat că temperaturile ridicate vor persista în august, având în vedere temperaturile record deja înregistrate. Ar trebui să ne așteptăm sau cel puțin să planificăm că aceste valuri de căldură extreme vor continua și în august, a declarat aceasta, care a adăugat că schimbările climatice vor determina valurile extreme de căldură să fie mai frecvente, putând fi resimțite chiar și în alte anotimpuri.Avem indicii destul de clare că aceste temperaturi ridicate se extind deja în primăvară”, a continuat Nairn.

La începutul săptămânii, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat că temperaturile vor depăși pragul de 40 de grade Celsius în majoritatea zonelor de pe glob, inclusiv America de Nord, Asia, Africa de Nord și în zona Mediterană, “pentru un număr prelungit de zile, pe măsură ce valul de căldură se intensifică”.

Sudul Europei se confruntă deja cu un val de căldură record, ceea ce a determinat autoritățile să emită avertismente cu privire la riscul crescut pe care acestea îl pot avea asupra sănătății și vieții oamenilor. Vremea extremă este resimțită și în SUA, unde se înregistrează temperaturi între 43 și 54 de grade Celsius, în special din California. Tot mai mulți turiști au făcut în călătorii în Valea Morții din California pentru a face fotografii cu un termometru care indică temperaturile extreme. 

În ceea ce privește Europa, Grecia se confruntă cu incendii de vegetație puternice, pe fondul temperaturilor ridicate. Specialiștii avertizează că acest weekend va fi cel mai călduros înregistrat în Grecia în ultimii 50 de ani. Precedentul record de caniculă în Grecia a fost stabilit în 1987, când temperaturile extreme au durat 11 zile. Cea mai ridicată temperatură din Atena, de 44,8 de grade, a fost înregistrată în iunie 2007, iar în apropiere, la Elefsina, s-a înregistrat o temperatură maximă națională de 48 de grade în iulie 1977.

Kostas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul Național din Atena, a declarat că “potrivit datelor, vom trece probabil prin 16-17 zile de caniculă, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în țara noastră.” În Grecia, valurile de caniculă sunt considerate perioadele cu temperaturi de peste 39 de grade Celsius. Populația a fost sfătuită să nu iasă din casă și să nu meargă în oraș fără motiv. Principalele obiective turistice vor fi închise în timpul celei mai călduroase părți a zilei.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday