John Nairn, consilier pe probleme legate de căldură extremă în organizația pentru meteorologie a ONU, a declarat: “Aceste fenomene vor continua să crească în intensitate, iar lumea trebuie să se pregătească pentru valuri de căldură din ce în ce mai intense. Ceea ce vedem acum nu sunt sistemele meteorologice obișnuite din trecut”.

Prezentul val de căldură se va intensifica săptămâna aceasta, provocând creșterea temperaturilor inclusiv pe timpul nopții. Organizația Meteorologică Mondială atrage atenția că temperaturile extrem de ridicate pot crește riscul de atac de cord și de deces: “În timp ce mare parte a atenției se concentrează pe maximele din timpul zilei, temperaturile din timpul nopții sunt cele care prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătate, mai ales pentru categoriile de persoane vulnerabile”.

Nord-vestul, vestul, sudul și sud-estul României se află sub avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă până miercuri. Meteorologii români se așteaptă la temperaturi de până la 39 de grade Celsius în Oltenia și sudul Munteniei. De asemenea, Grecia se află sub avertizare Cod Roșu de caniculă și risc de incendii, cu temperaturi prognozate și de 42 de grade. 

Sâmbătă, Agenția Spațială Europeană a atenționat că Italia, Spania, Franța, Germania și Polonia vor înregistra maxime de temperatură în săptămânile următoare, din cauza valului de căldură, în timp ce BBC arăta, într-o analiză, că mare parte din emisfera nordică a Pământului este sub diverse avertizări de caniculă.

Sursa: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday