Pe întreg teritoriul SUA, temperaturile depășesc recordurile înregistrate în urmă cu zeci de ani. În El Paso, statul Texas, termometrele au înregistrat peste 37 de grade celsius pentru 27 de zile la rând, depășind astfel un record care data din 1994.

În Marea Britanie, temperatura medie la nivelul lunii iunie a fost cu 0,9 grade Celsius peste vechile niveluri maxime, înregistrate în iunie 1940. Situații similare cu cea din UK s-au produs și în nordul Africii, Orientul Mijlociu și Asia.

Serviciul climatic al Uniunii Europene, Copernicus, a raportat că în urmă cu două săptămâni s-au înregistrat cele mai călduroase trei zile din istorie. Prin urmare, BBC scrie că nu este surprinzător faptul că meteorologii europeni au declarat luna iunie cea mai călduroasă de până acum, la nivel mondial.

Grafic: BBC, după datele Copernicus

Un factor important care influențează valul de căldura îl reprezintă temperatura oceanelor, care a ajuns la niveluri fără precedent. Temperatura apelor de suprafață din Atlanticul de Nord a atins valori record. În același timp, în Pacific se manifestă fenomenul meteorologic El Nino, care determină încălzirea apelor oceanice.

Tim Lenton, profesor în cadrul Universității Exeter din Anglia, explică faptul că cea mai mare parte din căldura captată de acumularea gazelor cu efect de seră a ajuns să încălzească suprafața oceanelor. Volumul gazelor cu efect de seră a crescut cu 1% din 2021 în 2022. În aceste condiții, cercetătorii și meteorologii sunt îngrijorați că temperatura medie globală va rămâne, pentru o perioadă de timp, cu 1,5 grade peste nivelul preindustrial.

Sursa: BBC

Foto: Andreusk/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday