Rusia a transmis o informare în acest sens către Turcia, Ucraina și ONU, a precizat luni Kremlinul. Acordul, negociat de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, avea ca scop atenuarea crizei alimentare mondiale prin permiterea exportului în siguranță al cerealelor ucrainene blocate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

“Din păcate, cerințele Rusiei pentru continuarea acestui acord nu au fost puse în aplicare până în prezent. Prin urmare, efectul acordului încetează. Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acestui acord, odată ce vor fi îndeplinite cerințele noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Moscova s-a plâns în ultimele luni de faptul că încă există obstacole în calea exporturilor rusești de alimente, cereale și îngrășăminte, chiar dacă acestea nu au fost sancționate direct de Occident. Și Vladimir Putin s-a plâns sâmbătă că “angajamentele de a elimina obstacolele din calea exporturilor rusești nu au fost încă îndeplinite de comunitatea internațională”. Peskov susține că decizia de a nu reînnoi acordul nu are legătură cu atacul de noaptea trecută asupra podului Kerci din Crimeea. Totuși, în această dimineață, mai mulți politicieni ruși au cerut oprirea acordului în urma atacului.

Reamintim, acordul cerealelor fusese prelungit anterior cu două luni la 17 mai. Pentru a convinge Rusia să accepte prelungirea acordului, UE a vrut chiar să să permită ca o bancă rusească să se poată reconecta parțial la sistemul SWIFT.

Surse: TASS, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday