UPDATE, ora 23:30. Ministrul ucrainean al Digitalizării a declarat luni seara că Podul Kerci “a fost lovit cu drone navale”, în condițiile în care această informație nu fusese recunoscută anterior, existând și ipoteza unui atac din aer, cu rachete. ” Azi, podul Crimeii a fost aruncat în aer de drone maritime. Este mai bine să acționăm (…) Avem nevoie de și mai multe astfel de drone. Și le vom avea”, a declarat Mihailo Fedorov.

În paralel, un oficial din cadrul Serviciului de Securitate ucrainean (SBU) a recunoscut pentru CNN, sub protecţia anonimatului, că reponsabilă de atacarea podului Kerci este Ucraina. A detaliat că atacul a fost o operațiune comună a SBU și a forțelor navale ucrainene şi că cele două au folosit, într-adevăr, drone navale.

UPDATE, ora 20:30. Vladimir Putin afirmă că Armata Rusă “pregătește un răspuns” după atacul asupra podului din Crimeea. La finalul unei întâlniri televizate cu oficiali naționali și regionali, care a avut ca scop evaluarea consecințelor exploziei, președintele rus a numit-o “un act crud și lipsit de sens”, deoarece podul nu a mai fost folosit de luni de zile pentru a aproviziona forțele rusești care luptă în Ucraina.

“Va exista un răspuns din partea Rusiei la atacul terorist asupra podului din Crimeea. Ministerul Apărării pregătește propuneri relevante. Ceea ce s-a întâmplat a fost un alt atac terorist al regimului de la Kiev, care nu a avut nicio logică din punct de vedere militar”, a declarat președintele

Ucraina nu a revendicat oficial atacul.

UPDATE, ora 12.00. Ministerul rus de Externe acuză SUA și Marea Britanie că au ajutat Ucraina să atace podul din Crimeea. Afirmațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului nu au fost însoțite de dovezi, scrie Deutsche Welle.

Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea a fost orchestrat de regimul de la Kiev. Deciziile sunt luate de oficialii ucraineni și de armată, cu participarea directă a agențiilor de informații și a politicienilor americani și britanici“, a declarat Maria Zakharova. 

Totodată, autoritățile de la Moscova, citate de presa de stat, susțin că este vorba despre un atac cu drone navale.

UPDATE, ora 8.30. Imagini cu Podul Kerci, rupt pe ambele sensuri, circulă deja pe rețelele de socializare. Nu este deocamdată clar dacă acesta a fost lovit din aer, cu rachete, sau cu drone navale. Bloggerii militari ruși înclină să creadă că a fost vorba mai degrabă de un atac cu drone navale, având în vedere că antiaeriana rusă nu s-a activat.

Bloggerul Ribar, afiliat Kremlinului, observă, în plus, că un atac cu drone navale, după modelul celui desfășurat duminică asupra Portului Sevastopol, are sensul de a pune presiune pe Federația Rusă să rămână în Acordul de export de cereale cu ONU, care expiră astăzi. Ucrainenii își demonstrează astfel capacitatea de a da lovituri pe mare, ceea ce sugerează că exporturile de cereale vor continua, cu sau fără acordul Federației Ruse.

Știrea, în forma inițială:

Podul Kerci, care face legătura dintre Crimeea și Rusia continentală, pare a fi fost lovit din nou, luni dimineață. Circulația este întreruptă iar sursele ruse vorbesc despre doi morți. Anterior, au fost auzite cel puțin două explozii.

Atacul pare a fi avut loc în jurul orei locale 3.00, când pe rețelele ruse de Telegram martori au scris că s-au auzit explozii în zona Podului Kerci, iar, imediat după aceea, iluminatul s-a întrerupt pe o secțiune destul de mare. La scurt timp, filmări făcute cu telefonul de șoferii blocați pe pod arătau un autoturism distrus și o secțiune a podului care pare a se fi deplasat.

Serghei Aksionov, guvernatorul rus de ocupație al Crimeei a declarat că “există o situație de urgență în zona Pilonului 145 al podului”, precizând că traficul auto este complet oprit, dar că podul de cale ferată nu ar fi fost afectat. Sursele ruse susțin că cel puțin două persoane, aflate într-un autoturism care tranzita podul în momentul exploziei, au fost omorâte. Ulterior, Ministerul Transporturilor al Federației Ruse a confirmat “avarierea traverselor” podului, dar a negat deteriorarea vreunuia dintre piloni.

Deocamdată nu este clar dacă Podul Kerci a fost lovit cu rachete sau dacă un dispozitiv exploziv a fost detonat pe pod sau sub pod. Ieri, Portul Sevastapol din Crimeea a fost atacat în mai multe valuri de drone navale și aeriene.

În urmă cu nouă luni, în dimineața zilei de 8 octombrie 2022, un camion a fost detonat pe Podul Kerci, provocând colapsul unei părți a acestuia și incendierea unui tren cu combustibil care se afla pe podul feroviar alăturat. Ambele poduri au fost ulterior reparate de ruși. Nu este clar nici astăzi dacă atacul de la vremea respectivă a fost comis într-adevăr cu un camion sau cu o dronă navală.

În urmă cu o săptămână, autoritățile ruse au pretins că ar fi existat un atac aerian asupra Podului Kerci, afirmație luată însă în derâdere chiar de bloggerii ruși, care au considerat că nu există dovezi privind un astfel de atac.

Podul Kerci a fost construit de Rusia după invadarea Crimeei din 2014 și inugurat de însuși Vladimir Putin. În timpul războiului el reprezintă o cale vitală de aprovizionare cu muniții și armament pentru Crimeea și întreg Frontul de Sud.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday