ISW arată în analiza sa zilnică, că, deși mai multe surse ruse au prezentat imagini cu ceea ce pare a fi o rachetă de croazieră doborâtă de antiaeriană, duminică, în apropierea Podului Kerci din Crimeea, un blogger militar afiliat Kremlin s-a îndoit de realitatea acestora, arătând că aeronavele ucrainene ar fi trebuit să lanseze rachete (probabil de fabricație britanică) dintr-o poziție periculos de apropiată lângă linia frontului, pentru ca podul să intre în raza acestora. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksionov, a susținut că sistemele ruse de apărare aeriană au doborât o rachetă de croazieră în zona Kerci, iar Ministerul rus al Transporturilor a oprit temporar, duminică, traficul peste pod, ceea ce a dus la o coadă de mașini lungă de 6 km. ISW observă că imaginile respective arată doar rachete antiaeriene care explodează, dar nu este clar ce anume au doborât acestea.

Pe Frontul de Sud, forțele ucrainene au continuat să avanseze treptat pe frontiera administrativă dintre regiunile Donețk și Zaporijie și au continuat operațiunile de contraofensivă pe axa Berdiansk. Bloggerii ruși arată că forțele ucrainene au înaintat spre Priutne și se află în prezent la aproximativ 2 km distanță de așezarea de pe linia fortificată. Atât rușii, cât și ucrainenii au raportat că un contraatac în zonă al forțelor ruse a fost respins.

Între timp, ucrainenii presează spre Robotine, pe axa Tokmak, iar un blogger militar afiliat Kremlin a susținut că un grup de asalt ucrainean a reușit să se infiltreze “pe cusătura dintre regimentele ruse”  de la NE de Robotine și că luptele sunt în desfășurare. ISW precizează că nu există până acum imagini care să confirme aceste informații.

În schimb, rușii au continuat să restabilească poziții pe malul de est (stânga) al râului Nipru, care au fost inundate după distrugerea barajului de la Nova Kakhovka. Purtătorul de cuvânt al “Forțelor Sud” ale Armatei Ucrainene, căpitanul Nataliia Humeniuk, a recunoscut că rușii “reușesc parțial să restabilească unele poziții, chiar dacă au probleme cu minele care s-au dispersat în timpul inundației”. Bloggerii ruși au susținut anterior că forțele ruse au suferit pierderi semnificative de-a lungul coastei Niprului, după ce au fost prinse în câmpuri minate în timp ce încercau să suprime pozițiile ucrainene în apropierea Podului Antonivski.

Separat, guvernatorul regiunii Zaporijie a informat că patru persoane și-au pierdut viața și 11 au fost rănite într-un bombardament asupra unei zone rezidențiale din orașul Orihiv, în această dimineață. Oficialul spune că victimelor le erau distribuite ajutoare umanitare.

Surse: ISW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday