Rusia s-a grăbit să sugereze că este vorba de un atentat terorist, despre un camion care transporta o bombă, dar nu a precizat cine este în spatele acestui atac, arată BBC.

Înregistrările suprinse de camerele de supraveghere de pe Podul Kerci arată cum un camion se deplasează spre vest, la momentul exploziei. Însă, potrivit BBC, o analiză mai în detaliu a înregistrărilor pare să arate că camionul respectiv nu are legătură cu explozia, aceasta producându-se în spatele autovehiculului, în timp ce mașina urca pe o secțiune de rampă a podului. 

Podurile sunt în general construite în așa fel încât să reziste presiunii pe punte și în lateral, pentru a putea face față greutății și vântului puternic. Nu sunt însă proiectate pentru a face față unei presiuni venite de jos în sus”, a declarat un expert militar britanic, care a văzut în cariera sa mai multe atacuri cu mașină-capcană.

Pe înregistrările camerelor mai apare o secțiune în care se poate observa ceea ce pare să fie o parte a unei ambarcațiuni de mici dimensiuni, aflată lângă unul dintre picioarele podului, cu aproximativ o fracțiune de secundă înaintea exploziei. 

BBC sugerează că ar putea fi vorba despre o ambarcațiune teleghidată a Armatei Ucrainene, de tipul celei descoperite în derivă pe coastele Crimeei cu câteva săptămâni în urmă.

Viteza cu care teoria bombei din camion a început să se răspândească în comunitățile rusești este însă suspectă, mai arată BBC. Acest lucru sugerează că Moscova preferă ca lumea să creadă că acest incident este un act de tipul unuia orchestrat de un terorist infiltrat, decât unul de tip militar, executat de Armata Ucraineană.

Analiza completă pe BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday