În cadrul unei conferințe de presă de la Helsinki, președintele american a fost întrebat care este posibilitatea ca Vladimir Putin să escaladeze atacurile din Ucraina, după revolta eșuată a grupului Wagner de luna trecută. Acesta a declarat că nu crede că există “nicio perspectivă reală” ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina.

“Putin a pierdut deja războiul. Putin are o problemă reală. Cum va face de acum încolo? Ce face el? De Putin depinde acordul la care se va ajunge în final și tot de el depinde ceea ce va decide să facă. Dar nu există nicio posibilitate ca el să câștige războiul din Ucraina”, a adăugat președintele american. În privința duratei războiului, Biden a declarat că acesta nu ar putea dura ani de zile, deoarece Rusia nu poate “continua la nesfârșit acest război din cauza resurselor și a capacităților limitate”, lucru ce-l va determina pe Vladimir Putin să oprească războiul, pentru că “nu ar fi interesul Rusiei să continue”.

“Speranța mea este și așteptările mele sunt că Ucraina va face niște progrese semnificative în ofensivă, ceea ce va genera un acord negociat în viitor” a mai declarat președintele american. În contextul în care semnalele arată că războiul va continua, Joe Biden a autorizat trimiterea a 3.000 de rezerviști în Europa. SUA a desfășurat deja 100 de mii de militari în Europa. CNN explică faptul că acești rezerviști ar urma să facă parte din rotativa care consolidează NATO și Flancul Estic și vor lucra probabil în logistică sau în domenii medicale, cum ar fi stomatologia și asistența medicală – roluri îndeplinite mai des de rezerviștii din Europa decât cele de militari activ.

Amintim că, Statele Unite au livrat deja Kievului munițiile cu dispersie care fac parte din cel mai recent pachet de ajutor oferit Ucrainei, în valoare de 800 de milioane de dolari. Numărul de muniții cu dispersie livrat nu a fost precizat. Oficialii ucraineni au oferit asigurări că nu vor folosi acest tip de armament în nicio zonă civilă, nici în cele locuite de ruși, adăugând că, din cauza pericolului pe care acestea îl reprezintă, “doar conducerea superioară a armatei va putea decide unde să fie ele folosite”.

Surse alternative: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday