“Tocmai le-am primit, nu le-am folosit încă, dar ele pot schimba radical câmpul de luptă”, a declarat joi generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Forțelor Tavria, într-un interviu acordat CNN. Același anunț a fost făcut și de un purtător de cuvânt al Armatei Ucrainene, în această după-amiază: “Munițiile cu dispersie se află acum în posesia noastră”.

Generalul Tarnavskyi susține că rușii sunt conștienți că acest tip de armament reprezintă un avantaj pentru ucraineni și consideră că trupele Moscovei vor renunța la acele teritorii unde folosirea munițiilor cu dispersie este posibilă. 

Oficialul ucrainean mai adaugă că, având în vedere pericolul pe care îl poate reprezenta acest tip de muniție, “doar conducerea superioară a armatei va putea decide unde să fie ele folosite”. În acest context, a asigurat că nu vor fi folosite în nicio zonă civilă, nici în cele locuite de ruși.

În paralel, SUA au anunțat că au primit asigurări scrise, de la ucraineni, că nu vor folosi acest tip de muniție în nicio zonă civilă. De asemenea, au asigurat că vor urmări locurile în care sunt folosite, astfel încât să poată interveni în cazul în care sunt necesare operațiuni de deminare.

Consilierul pentru securitate al SUA, Jake Sullivan, a asigurat că aprovizionarea Ucrainei cu muniții cu dispersie este temporară, până când Kievul va rezolva problemele de aprovizionare cu muniție de artilerie standard.

Reamintim, problema furnizării de muniție cu dispersie către Ucraina a fost intens discutată între aliații NATO. Acestea explodează în aer, deasupra unei ținte, eliberând sute de submuniții, de dimensiuni mai mici, pe o suprafață mare. Pot exploda în apropiere de sol sau chiar la sol, fiind concepute pentru a ucide trupe sau pentru a distruge vehicule blindate, cum ar fi tancurile.

Munițiile cu dispersie au fost interzise de peste 100 de țări, din cauza submuniților care se împrăștie după explozie și care pot ajunge în zone civile sau care riscă să nu explodeze pe moment, reprezentând un pericol pe termen lung. Conform analiștilor militari, Rusia a folosit deja acest tip de muniție în timpul invaziei sale din Ucraina.

Surse: CNN, Reuters

Foto: U.S. Army/Lt. Gabriel Jenko

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday