O analiză CNN relevă că obiectivul preşedintelui Volodimir Zelenski, de a primi un calendar concret pentru când Ucraina va putea deveni membru al NATO, nu a fost îndeplinit în cadrul summitului Alianţei din Lituania. Marți, Zelenski a criticat public refuzul “absurd” al NATO de a oferi date concrete şi a susţinut că Alianţa ar lăsa, în acest mod, loc de “negocieri cu Rusia despre aderarea Ucrainei”.

Totuşi, arată analiza CNN, NATO a implementat măsuri care să accelereze procesul de aderare al Ucrainei la Alianţă, odată cu sfârşitul războiului. A eliminat, în acest sens, Planul de Acţiune în vederea aderării (MAP), care stabileşte obiectivele (economice, militare, de securitate) ce trebuie îndeplinite de o ţară înainte de a deveni membru NATO. 

Cu toate acestea, subliniază CNN, eliminarea MAP nu a însemnat şi eliminarea necesității de reformă. Într-un comunicat separat emis de G7, aliații au anunțat că Ucraina va fi nevoită, în continuare, să aplice un program “care să sublinieze angajamentele sale față de democrație, statul de drept, respectarea drepturilor omului și a libertății presei, precum și să își plaseze economia pe o traiectorie sustenabilă”.

CNN observă că pe tot parcursul conflictului din Ucraina, aliații occidentali au dezbătut îndelung dacă să aprobe sau nu solicitările Kievului: mai întâi artilerie, tancuri Leopard, avioane de luptă F-16, apoi rachete cu dispersie. De fiecare dată, totuşi, ceea ce la început părea a fi absurd a ajuns în cele din urmă să fie considerat corect de către membri. 

Deşi aderarea la NATO este obiectivul suprem al Ucrainei, membrii NATO subliniază faptul că, în contextul unui război aflat în plină desfăşurare, acceptarea ucrainenilor ar însemna antrenarea tuturor celor 31 de state membre în război cu Rusia. “Sarcina cea mai urgentă acum este să ne asigurăm că Ucraina învinge, pentru că, dacă nu învinge Ucraina, nu mai există nicio problemă de aderare care să fie discutată”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

De asemenea, Ben Wallace a subliniat şi el importanţa încheierii conflictului pentru aderarea Ucrainei la Alianţă. A declarat că oricând se va termina acest conflict se va termina, ar trebui să fim pregătiți cât mai repede posibil să aducem Ucraina în NATO”.

Totuşi, arată CNN, membrii Alianţei continuă să-şi exprime susţinerea pentru Ucraina, prin adoptarea unui nou pachet de sprijin militar, în urma summitului de miercuri. Preşedintele american Joe Biden a declarat: “începe un proces prin care fiecare dintre națiunile noastre, și orice altă națiune care dorește să participe, va negocia angajamente bilaterale de securitate pe termen lung cu și pentru Ucraina”.

Aliații individuali au anunțat, de asemenea, noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv rachete Storm Shadow din partea Franței și un pachet de 770 de milioane de dolari din partea Germaniei. 

Analiza conchide că semnificația comunicatului de după summit nu trebuie neglijată şi, după cum a declarat şi Ben Wallace pentru reporteri, problema aderării Ucrainei la NATO este legată doar de perioada în care aceasta se poate alătura, nu și dacă i s-ar permite sau nu să adere.

Analiză integrală la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday