Update: Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat, după mesajul transmis pe Twitter de Volodimir Zelenski, că Ucraina mai are cerințe de îndeplinit înainte de a adera la NATO și că un astfel de demers în viitorul apropiat “nu este probabil”, argumentând că țara se află în război.

“Credem că NATO este viitorul Ucrainei. Adică, acesta este un fapt asupra căruia Alianța a convenit încă din 2008. Există unele reforme – buna guvernare, statul de drept, reforme politice – la care Ucraina trebuie încă să lucreze și înțelegem că este greu să implementezi unele măsuri atunci când ești în război. Deci, aderarea la NATO în viitorul imediat nu este probabilă, deoarece asta ar pune NATO în Război cu Rusia.”, a declarat oficialul.

Kirby a spus, de asemenea, că înțelege poziția președintelui ucrainean, care vine din dorința de a pune capăt cât mai repede războiului.

Știrea inițială: Aflat în drum spre Vilnius, Volodimir Zelenski a postat pe Twitter un mesaj din care reiese nemulțumirea sa vis-a-vis de negocierile care se duc între aliați, în care cere respect pentru țara sa, iar nu “o negociere cu Rusia despre aderarea Ucrainei la NATO”. 

“Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite lucruri fără Ucraina. (…) Ar fi fără precedent și absurd să nu se stabilească nici un interval de timp nici pentru invitația de aderare, nici pentru aderarea efectivă a Ucrainei. În timp ce, în același timp, se adaugă o formulare vagă despre “condiții” chiar și pentru invitarea Ucrainei. (…) Se pare că nu există nicio disponibilitate nici de a invita Ucraina în NATO, nici de a o face membră a Alianței. Asta înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia cu Rusia aderarea Ucrainei la NATO. Și, pentru Rusia, asta înseamnă motivație pentru a-și continua teroarea.

Incertitudinea este slăbiciune. Și voi discuta deschis despre asta la summit”, scria președintele ucrainean, înainte de a ajunge la Vilnius.

Anterior, șase foști generali ai NATO au elaborat o scrisoare deschisă prin care solicită Alianței să întocmească o foaie de parcurs pentru ca Ucraina să se alăture “în viitorul apropiat”.

Sursă: Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday