Jens Stoltenberg a susținut o conferință de presă, la capătul primei zile a Summitului NATO de la Vilnius. Secretarul general al Alianței a afirmat că Ucraina va deveni membru al NATO în viitor și că procesul de aderare a țării va fi modificat special pentru Ucraina, cu o foaie de parcurs scurtată, urmând “să trecem de la un proces în două etape la unul într-o singură etapă”. Practic, a precizat oficialul, Ucraina nu va mai trebui să urmeze un Plan de Acţiune în vederea aderării (MAP), care stabileşte obiectivele ce trebuie îndeplinite de o ţară înainte de a adera la NATO.

O invitație pentru ca Ucraina să adere la NATO va fi emisă atunci când aliații vor fi de acord și când vor fi îndeplinite condițiile, a spus Stoltenberg, adăugând că “Acesta este un pachet puternic pentru Ucraina și o cale clară spre aderarea sa la NATO”. Totodată, secretarul general a anunțat că va fi format un nou consiliu NATO – Ucraina, în cadrul căruia “ne vom întâlni de la egal la egal”, întâlnirea inaugurală urmând să aibă loc mâine cu președintele Zelenski.

Principalele declarații:

  • Am aprobat un nou program de asistență multi-aeriană pentru Ucraina pentru a ajuta la reconstrucția sectorului de securitate și apărare al Ucrainei.
  • Am aprobat crearea unui nou consiliu NATO-Ucraina, unde ne vom întâlni de la egal la egal. Reuniunea inaugurală va avea loc mâine cu Volodimir Zelenski.
  • Aliații au oferit cel mai cuprinzător plan de apărare de la sfârșitul Războiului Rece pentru a contracara cele două amenințări principale ale NATO – Rusia și terorismul.
  • Conform planurilor, NATO intenționează să aibă 300.000 de soldați la “nivel înalt de pregătire”. Cheltuielile de apărare ale membrilor europeni vor crește cu 3,8% în 2023.
  • Astăzi, statele membre NATO au convenit să investească anual cel puțin 2% din produsul intern brut (PIB) în apărare.
  • China sfidează din ce în ce mai mult ordinea internațională bazată pe reguli și refuză să condamne Rusia.
  • Membrii afirmă că vor colabora pentru a se proteja împotriva comportamentului coercitiv al Chinei.
  • Franța a anunțat că va trimite rachete de croazieră, iar SUA au anunțat din nou un pachet de sprijin militar. Mulți alți aliați au anunțat sprijin militar. Vorbm despre un mesaj pozitiv și unitar pe care îl transmitem Kievului.
  • Î: Cum vor fi definite aceste condiții de aderare?
    R:
    Ce spunem este că Ucraina a trecut de clasicul “membership plan”, a ajuns foarte aproape de NATO. Discuția acum este cu totul diferită. În special din 2014, de când NATO a început să pregătească forțele armate ale Ucrainei, Kievul a demonstrat capacități militare. Pregătirea piloților ucraineni pe avioanele F-16 atrage Ucraina și mai aproape de statutul de membru NATO.
  • Aliații trebuie să stabilească dacă condițiile sunt sau nu îndeplinite. Așa luăm decizii în NATO.
  • La fiecare summit până acum am zis că Ucraina va deveni un membru, iar apoi am vorbit de Membership Acting Plan. Acum acel plan a fost scos, acel pas a fost scos. Mă bucur că aliații au fost de acord să se renunțe la membership acting plan. Cealaltă diferență față de summitul de la București este că acum avem un plan și că Ucraina se apropie cât mai mult de NATO. Acestea, împreună cu transferul substanțial de armament, aduce Ucraina mai aproape de NATO și este o mare diferență.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday