Oleksei Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a salutat decizia Statelor Unite de a livra militarilor ucraineni bombe cu dispersie, spunând că ele vor ajuta la eliberarea teritoriului. Oficialul a promis că munițiile nu vor fi folosite în Rusia, că militarii ucraineni vor ține evidența folosirii lor și că informațiilor vor fi împărtășite cu partenerii Ucrainei. 

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a criticat hotărârea Statelor Unite, pe care a numit-o “un act de disperare, care arată slăbiciunea pe fondul eșecului mult-aclamatei contraofensive ucrainene”. Zaharova susține că măsura nu va avea vreun impact pe frontul de luptă și că promisiunea lui Reznikov “nu valorează nimic”.

Jake Sullivan, consilierul președintelui american pentru securitate națională, a argumentat livrarea acestui tip de muniții: “Recunoaștem că munițiile creează un risc de vătămare civilă din cauza celor neexplodate. Dar există și un risc masiv de vătămare civilă dacă trupele și tancurile ruse trec de pozițiile ucrainene și ocupă mai mult teritori”.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat puternic decizia SUA, întrucât au marje ridicate de eroare și ar putea rămâne nedetonate pentru ani de zile. Din această cauză, ele au fost interzise în peste o sută de țări, însă nu și în Rusia, Ucraina și SUA, care nu au semnat convenția privind munițiile cu dispersie.

Surse alternative: Reuters, Barron’s

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday