Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a confirmat că președintele Biden și consilierii săi au luat o „decizie unanimă” de a trimite muniții cu dispersie în Ucraina, fără a intra în detalii. A adăugat în schimb că Kievul a dat asigurări cu privire la modul în care va utiliza armele și că Rusia le folosește deja la scară largă încă de la începutul războiului.

Conform jurnaliștilor americani, decizia Administrației Biden a fost semnată mai devreme, dar abia în această seară a venit confirmarea oficială, într-o conferință de presă, și vine pe fondul îngrijorărilor legate de modul în care decurge contraofensiva ucraineană și a diminuării stocurilor occidentale de artilerie convențională. Statele Unite și alți parteneri occidentali au trimis milioane de rachete și obuze convenționale până acum, dar stocurile au scăzut puternic, iar producția nu poate ține pasul cu cererea. Această tendință pare a fi contat cel mai mult la decizia SUA de a trimite noi tipuri de muniție Ucrainei, explică WP.

Bombele cu dispersie sunt controversate. Ele explodează în aer, deasupra țintei, eliberând până la sute de submuniții, de dimensiuni mai mici, pe o suprafață mai mare. Peste 120 de țări au semnat în trecut un tratat care interzice utilizarea, fabricarea și transferul acestor arme, în mare parte din cauza marjei de eroare ridicate, dar SUA, Rusia și Ucraina nu se numără printre semnatarele tratatului. De la adoptarea convenției, 99% din stocurile globale au fost distruse, potrivit Coaliției împotriva munițiilor cu dispersie. 

Motivul pentru care aceste muniții sunt controversate este că reprezintă un risc enorm pentru civili, prin faptul că nu sunt extrem de precise și se răspândesc pe suprafețe mai mari. Există pericolul ca unele dintre submunițiile eliberate să nu explodeze și să rămână la sol chiar și ani de zile, iar civilii pot fi puși în pericol de exploziile întârziate. Folosirea acestor bombe poate fi foarte ușor incriminată ca fiind crimă de război.

Departamentul Apărării al SUA precizează că marja de eroare a acestor muniții nu depășește 2,34%. Deși acest lucru depășește limita de 1% impusă de Congresul SUA, oficialii americani “selectează cu atenție” munițiile cu o rată mai mică sau egală cu acest procent pentru a fi trimise în Ucraina.

Aceste bombe ar putea fi foarte eficiente pentru a lovi tranșeele în care se ascund rușii și, de asemenea, pentru a curăța unele câmpuri de mine. Volodimir Zelenski și Ucraina trebuie să judece atent beneficiile acestor arme, care ar putea oferi un avantaj decisiv în acest război, dar și consecințele pe termen lung pe care acestea le-ar putea aduce, a declarat Sean Bell, analist militar.

În Europa, ministrul german al Apărării a precizat deja că aprovizionarea Kievului cu astfel de arme nu este o opțiune pentru Berlin. Germania a semnat convenția privind interzicerea acestor de arme. În cazul țărilor care nu au semnat acest acord – China, Rusia, Ucraina și SUA – nu este treaba mea să comentez acțiunile lor viitoare”, a declarat Boris Pistorius.

Un raport Amnesty de anul trecut arată că Rusia a bombardat în mod deliberat cartiere rezidențiale din Ucraina cu muniții interzise, inclusiv bombe cu dispersie, ucigând și rănind sute de civili. The NY Times, care citează date ale ONU, explică faptul că și ucrainenii au avut la dispoziție astfel de muniții în cantități reduse, pe care le-au folosit deja pentru a împinge Armata Rusă înapoi din teritoriile cucerite.

Surse: The Washington Post, Sky News, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday