Centrul pentru prognoza meteorologică din SUA a transmis că temperatura globală medie a ajuns la 17,01 grade Celsius pe 3 iulie 2023, depășind astfel recordul anterior înregistrat în august 2016 și în 24 iulie 2022, de 16,92 de grade Celsius.

Specialiștii menționează că valurile de căldură au lovit sudul Statelor Unite, China (unde temperaturile au depășit 35 de grade Celsius) și Africa de Nord (unde s-au înregistrat aproape 50 de grade Celsius). De asemenea, în Antarctica au fost înregistrate temperaturi peste mediile normale. 

Reuters amintește că baza de cercetare ucraineană Vernadsky aflată în Insulele Argentine din Antarctica, a depășit recent recordul de temperatură cu 8,7 grade Celsius. Aceasta nu este o realizare care ar trebui sărbătorită”, a declarat Friederike Otto, cercetător în domeniul climei, adăugând că: “Este o condamnare la moarte pentru oameni și ecosisteme”.

Specialiștii sunt de părere că atât schimbările climatice, cât și fenomenul El Nino au dus la temperaturile foarte ridicate pentru această perioadă. “Din nefericire, acesta este doar primul dintr-o serie de noi recorduri care vor fi stabilite în acest an, pe măsură ce creșterea emisiilor și a gazelor cu efect de seră, împreună cu fenomenul El Nino, împing temperaturile spre noi maxime”, a declarat Zeke Hausfather, cercetător la Berkeley Earth.

Surse alternative: Reuters, Forbes

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday