El Niño face parte dintr-un sistem meteorologic oscilant care se dezvoltă în Oceanul Pacific. În ultimii trei ani, a atenuat creșterea temperaturii în întreaga lume, dar acum oamenii de știință americani au confirmat că acționează în sensul de încălzire. Efectele sale vor dura, probabil, până în primăvara viitoare, după care se vor retrage.

Principala temere a specialiștilor este că, alături de încălzirea globală, fenomenul va duce la depășirea pragului de încălzire cu 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. De asemenea, va afecta vremea în mai multe regiuni ale lumii: în Australia s-ar putea înregistra perioade de secetă, în sudul SUA precipitații abundente, iar în India musonul (un vânt periodic stabil din țările asiatice) ar putea fi slăbit. 

Adam Scaife, șeful departamentului de previziuni pe termen lung din cadrul UK Met Office a declarat că El Niño va atinge cu adevărat punctul culminant la sfârșitul acestui an, în ceea ce privește intensitatea sa. Un nou record pentru temperatura globală anul viitor este cu siguranță plauzibil. Depinde de cât de puternic se dovedește a fi El Niño.”

Acest fenomen natural este cea mai puternică fluctuație a sistemului climatic de pe întreg globul pământesc. El Niño Southern Oscillation (ENSO) are trei faze diferite: caldă, rece și neutră. Faza caldă are loc la fiecare doi până la șapte ani și este faza în care apele calde ies la suprafață în largul coastelor Americii de Sud și se răspândesc în tot Oceanul Atlantic, împingând cantități semnificative de căldură în atmosferă. Anii în care au fost înregistrate temperaturi record, inclusiv anul 2016, cel mai călduros înregistrat vreodată, au loc de obicei după ce fenomenul El Nino s-a manifestat în anul anterior.

Cercetătorii spun că există o șansă din patru ca evenimentul să depășească pragul de 2 grade Celsius la apogeu, ceea ce l-ar face un “super El Niño”. “Super El Niño” din 1997-1998 a cauzat pagube de peste 5.000 de miliarde de dolari și a provocat aproximativ 23 de mii de decese, din cauza furtunilor și inundațiilor.

În prezent, temperaturile globale se situează cu aproximativ 1,1 grade Celsius peste media din perioada preindustrială (1850-1900). Dar un eveniment El Niño ar putea adăuga până la 0,2 grade Celsius la aceste temperaturi, ducând încălzirea globală mai aproape de pragul simbolic de 1,5 grade Celsius, stabilit la summitul pentru climă de la Paris, din 2015.

Depășirea temporară a acestei limite este mai mult decât probabilă în următorii câțiva ani. “De fapt, este posibil să vedem temperaturi medii globale care ar putea deveni mai mult decât un lucru obișnuit peste cinci până la zece ani, iar asta ne oferă o privire asupra viitorului”, a declarat Michelle L’Heureux, om de știință în cadrul Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă din SUA.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday