Update ora 23 La scurt timp după discursul televizat, președintele Putin a organizat o ședință cu oficialii din domeniul securității. Participă procurorul general al Federației Ruse, șeful statului major, șeful Gărzii Naționale, ministrul Apărării, ministrul Afacerilor Interne, directorul serviciului FSB și șeful Comitetului de Investigații.

Știrea în formă inițială: Vladimir Putin a avut o declarație publică în această seară, prima de la rebeliunea din weekend a grupării de mercenari Wagner. Principalele declarații ale președintelui Federației Ruse:

  • Organizatorii acestor rebeliuni trebuie să înțeleagă că vor fi aduși în fața justiției. Ce au făcut ei a fost să destabilizeze țara. Ce au organizat ei a fost asemănător cu ce au făcut neonaziștii la Kiev.
  • Nu am fi vrut ca societatea noastră să fie împărțită, să avem civili morți în Rusia. Ei au încercat să se răzbune pentru eșecul lor de pe front, să se răzbune pe serviciile speciale care și-au ținut jurământul față de populație. Serviciile au salvat Rusia. 
  • Marea majoritate a luptătorilor Wagner sunt patrioți, atașați de țară, ne apără. Ei au întors spatele unei posibile vărsări de sânge. Acolo s-ar fi putut produce evenimente cu consecințe tragice pentru țară. Vreau să le mulțumesc comandanților care au luat decizia de a se întoarce din drum. Toți ar trebui să ia legătura cu Ministerul Apărării. Promisiunea că vor fi lăsați în pace va fi respectată.

Context: 

Vineri după-amiază, Evgheni Prigojin, finanțatorul grupării de mercenari Wagner, a acuzat liderii de la Kremlin că au mințit cu privire la justificarea atacării Ucrainei, în februarie 2022, și că au gestionat prost războiul. A adăugat atunci că militarii ruși sunt în retragere, în estul și sudul Ucrainei, și că rapoartele oficiale ale Ministerului rus al Apărării nu reflectă situația catastrofală de pe front.

Seara, Prigojin a acuzat Ministerul rus al Apărării că a bombardat o tabără a Wagner din spatele frontului, fără a aduce dovezi, și a îndemnat la rebeliune. Autoritățile ruse au negat incidentul și au deschis o anchetă pentru instigare la revoltă armată. 

Trupele Wagner au pornit din Ucraina către Rostov pe Don, unde sâmbătă dețineau controlul asupra facilităților  militare. Într-o primă adresare în fața națiunii, Putin a admis că situația este complicată, a numit rebeliunea “un cuțit în spate pentru ruși, o trădare” și a amenințat că vor fi luate măsuri dure.

Soldații Wagner și-au continuat deplasarea din Rostov către Moscova, iar pe drum, în regiunea Voronej, au fost atacați de elicoptere militare rusești. În contextul avansului Wagner, autoritățile au început să consolideze măsurile de securitate în capitală. Luptătorii au ajuns în regiunea Moscovei fără a întâmpina rezistență, dar nu au intrat în oraș.

Situația a fost dezescaladată seara, după intervenția președintelui bielorus Alexandr Lukașenko, care a avut o discuție telefonică cu Evgheni Prigojin. Președintele a informat că Wagner își opresc marșul către Moscova, iar Prigojin a declarat că întoarce trupele, pentru a evita o vărsare de sânge. Ulterior, Kremlinul a informat că acuzațiile împotriva lui Prigojin și Wagner vor fi retrase. Luni după-amiază, Prigojin a anunțat că nu a vrut schimbarea lui Vladimir Putin, ci să evite distrugerea grupării Wagner.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday