Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, a postat un mesaj audio de 11 minute, primul după rebeliunea din weekend. Prigojin susține că niciun luptător din gruparea Wagner nu a fost de acord să semneze un contract cu ministerul rus al Apărării și că revolta nu l-a vizat pe președintele Putin. “Nu am defilat pentru a răsturna conducerea Rusiei. Am fost într-un marș de protest, nu pentru a răsturna guvernul”, a spus Prigojin.

Prigojin a adăugat: “Scopul marșului a fost acela de a evita distrugerea grupului Wagner și de a cere socoteală oficialilor care, prin acțiunile lor neprofesioniste, au comis un număr mare de erori”.

De asemenea, a mai adăugat că luptătorii Wagner regretă că “au fost nevoiți să lovească aviația rusă” , însă “aceste avioane au aruncat bombe și au lansat rachete”. Motivul pentru carea ordonat trupelor sale să se întoarcă a fost pentru a evita vărsarea sângelui soldaților ruși”, se arată în mesajul lui Prigojin

“Peste noapte, am mers 780 de kilometri. Două sute de kilometri au mai rămas până la Moscova, Nici un soldat nu a fost ucis la sol”, a mai spus acesta.

Reamintim, vineri noaptea, șeful Wagner i-a acuzat pe liderii de la Kremlin că au mințit cu privire la justificarea invaziei din Ucraina și au gestionat prost conflictul. A afirmat că forțele ruse se retrag în estul și sudul Ucrainei, iar rapoartele oficiale nu reflectă situația catastrofală de pe front.

La scurt timp, a transmis că militarii ruși au bombardat o tabără a mercenarilor Wagner, din spatele frontului, ceea ce a determinat pornirea unei insurecții a acestora împotriva Armatei Ruse. 

Trupele Wagner au plecat în coloană spre Moscova, iar când au ajuns în regiunea capitalei ruse, sâmbătă seara, Evgheni Prigojin a anunțat că acestea se întorc la baze. Decizia a fost luată în urma unei negocieri intermediată de Aleksandr Lukașenko.

Surse: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday