Nava s-a scufundat, miercuri, la aproximativ 160 de kilometri sud-est de arhipelagul Insulele Canare, la vest de Maroc. Autoritățile spaniole transmit că echipele de salvare au recuperat în jur de 24 de persoane. Bilanțul decedaților nu este deocamdată clar. O organizație caritabilă a transmis că 39 de persoane au murit, iar alta a informat că 35 sunt date dispărute.

Angel Victor Torres, liderul regiunii Insulelor Canare, a descris incidentul drept o “tragedie” și a cerut Uniunii Europene să stabilească o politică de migrație care “să ofere răspunsuri coordonate și de sprijin la problema migrației”.

Ilustrație: BBC

Deși se află în largul coastei vestice a Africii, Insulele Canare fac parte din teritoriul Spaniei, iar mulți migranți călătoresc din Africa, în speranța de a ajunge în Europa. Ruta de migrație dintre Africa de Vest și Oceanul Atlantic este considerată una dintre cele mai periculoase din lume, cu o rată crescută de mortalitate. Cel puțin 543 de migranți au murit sau au fost dați dispăruți în urma călătoriilor de acest fel în 2022, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU. Anul trecut au avut loc 45 de naufragii pe această rută, însă cifrele ar putea fi mai mari spun specialiștii.

Incidentul pune din nou sub semnul întrebării răspunsul Europei la migrație, după ce săptămâna trecută o ambarcațiune s-a scufundat în largul Greciei, rezultând în moartea a cel puțin 78 de persoane. Datele Biroului pentru drepturile omului al ONU arată că până la 500 de persoane sunt încă dispărute. 

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday