UPDATE, miercuri, ora 7.30. Submersibilul mai are aer pentru maximum 30 de ore.

Garda de Coastă americană anunță că “aeronava canadiană P-3 a detectat zgomote subacvatice în zona de căutare. Ca urmare, operațiunile de căutare au fost relocate, în încercarea de a explora originea zgomotelor. Aceste căutări au dat rezultate negative, dar continuă. În plus, datele de la aeronava P-3 au fost partajate cu experții din Marina SUA pentru analize suplimentare, care vor fi luate în considerare în planurile de căutare viitoare”.

Richard Garriott, președintele Explorers Club, a emis o declarație în care lasă de înțeles că “au fost detectate semne probabile de viață la fața locului”. În aceasta se face vorbire despre eforturile Gărzii de Coastă a SUA, ceea ce ar putea însemna că sonarele americane “au auzit” eventuale zgomote produse de cei aflați în submersibil. Nu există o confirmare oficială a ipotezei sugerate de Explorers Club, o asociație multidisciplinară, cu sediul la New York, dedicată cercetării pe teren, explorării științifice și conservării resurselor, printre ai cărui membri fondatori se numără miliardarul Hamish Harding, aflat la bordul sumbersibilului dispărut.

Ulterior, presa americană a anunțat că o notă internă a guvernului american arată că o aeronavă de căutare submarină a detectat marți “un ciocănit” repetat la intervale de 30 de minute. Un sonar suplimentar a fost folosit patru ore mai târziu și încă se auzea zgomote.

UPDATE, marți, ora 20.00. Cele cinci persoane aflate la bordul submersibilului mai au aer pentru 40 de ore, potrivit autorităților americane.

Căpitanul Jamie Frederick, reprezentant al Districtului I al Gărzii de Coastă a SUA, a declarat că cele cinci persoane de la bordul submersibilului mai au oxigen pentru circa 40 de ore. Submersibilul s-a scufundat duminică dimineață și avea rezerve de aer pentru 96 de ore. Salvatorii au căutat pe o suprafață de 7.600 de mile pătrate, însă fără rezultat. 

Căpitanul a adăugat că Paza de Coastă americană acționează în colaborare cu Marina SUA și cu autoritățile din Canada. El a amintit că centrul de comandă din Boston a pierdut legătura cu submersibilul la o oră și 45 de minute după ce a început scufundarea, în dimineața de duminică. 

Frederick a subliniat că este o misiune de căutare foarte dificilă, pe un perimetru întins, de aceea este nevoie de timp și coordonare din punct de vedere logistic, pentru căutări la suprafață și sub apă. 

Între cele cinci persoane de la bordul submersibilului se află miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri britanic Shahzada Dawood, fiul acestuia și exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday