Atacul a avut loc la o școală elementară din Lukavac, un orășel aflat la 100 km nord de Sarajevo. Băiatul, în vârstă de 13 ani, l-a împușcat de mai multe ori pe directorul adjunct al școlii. Aparent, acesta are mai multe răni în zona gâtului și a fost transportat la spital în stare gravă. Este profesor de engleză, are 38 de ani și pare a fi jucat un rol în exmatricularea elevului care l-a atacat. La începutul actualului semestru acesta fusese transferat la o altă școală, din cauza unor probleme disciplinare.

Un politician local din Lukavac a afirmat că băiatul ar fi amenințat anterior că se va răzbuna și că autoritățile ar fi fost avertizate în acest sens la sfârșitul lunii trecute.

Presa bosniacă susține că arma folosită în atac este un pistol pe care tatăl elevului l-a ascuns în podul casei sale. De altfel, acesta a și fost arestat, în timp ce fiul său este doar evaluat psihiatric, deoarece, fiind minor, nu poate răspunde penal pentru fapta sa.  

Fost stat iugoslav, Bosnia a trecut prin războiul din anii 90, perioadă în care un mare număr de arme au fost ilegal vândute și deținute. După încheierea războiului, în 1995, oficialii au cerut în mod repetat bosniacilor să-și predea armele, acordând și amnistii în acest sens, dar potrivit sondajelor, aproximativ 30% dintre bosniaci încă dețin o armă.

În urmă cu o lună, în Serbia vecină, un alt elev de 13 ani a omorât zece oameni  (nouă copii și un profesor). France24 scrie că incidentul respectiv a produs multă emoție inclusiv în Bosnia, slujbe comemorative fiind ținute în toate țările din fosta Iugoslavie.

Surse alternative: France24, AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday