Ministrul Educației a susținut o conferință de presă, la finalul ședinței de guvern în care premierul Ciucă a anunțat că luni va fi aprobată OUG privind salariile profesorilor și “conflictul de muncă se va încheia”. Ligia Deca a precizat că, în mod oficial, competențele la bacalaureat vor fi echivalate cu mediile din liceu sau cu certificatele internaționale obținute de elevi. Un proiect în acest sens a fost pus în dezbatere publică zilele trecute.

Principalele declarații ale Ligiei Deca:

  • Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Toți elevii, până pe 16 iunie, trebuie să aibă situația școlară încheiată.
  • La fel, înscrierile pentru bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16.
  • Astăzi, în ședința de Guvern s-a adoptat o ordonanță de urgență care este necesară având în vedere cele trei săptămâni afectate de protest. Aceasta prevede că probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat cu mediile la discipline relevante din anii de liceu.
  • Proiectul de metodologie de echivalare a competențelor este publicat deja în transparență pe site-ul Ministerului Educației de vineri, 9 iunie.
  • Perioada în care se va desfășura acest proces de echivalare este prevăzut a fi între 12 și 21 iunie și rămâne valabil faptul că aceste probe de competențe pot fi echivalate cu certificate obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, așa cum era prevăzut și înainte.
  • Modificarea la care facem referire se referă la faptul că, în lipsa acestor certificate, echivalarea se face pe baza mediilor din timpul liceului.
  • Pentru cei care nu au studiat TIC, echivalarea se face în baza mediei obținute de elevi la o disciplină echivalentă, dacă vorbim despre elevii din promoții anterioare, de exemplu matematici aplicate în tehnica de calcul, tehnologii pe computer, calculatoare, algoritmi de calcul.
  • În ceea ce privește probele scrise, nu se impune modificarea calendarului acestora, nici pentru examenul de bacalaureat, nici pentru Evaluarea Națională.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday