NORSAR, rețeaua seismică norvegiană, a analizat semnalele seismice de la o stație din regiunea Bucovina a României, situată la 620 de kilometri distanță de Nova Kakhovka. Semnalele observate indică o explozie în ziua de marți, la ora 02:54. Momentul și locația coincid cu ruperea barajului, arată seismologii norvegieni, iar magnitudinea a fost estimată între 1 și 2.

Barajul peste Nistru de la Nova Kakhovka, din regiunea Herson, a fost aruncat în aer în noaptea de luni spre marți, iar ucrainenii și rușii s-au învinuit reciproc pentru dezastrul creat. Barajul era controlat de militarii ruși, iar președintele ucrainean a avertizat încă de la finalul anului trecut că a fost minat și că ar putea fi aruncat în aer.

Deja apa din rezervorul de la baraj nu mai poate fi folosită pentru răcirea reactoarelor de la Centrala Nucleară Zaporijie, iar personalul va efectua procesul cu apa dintr-un bazin aflat în apropierea sitului. 

Serviciile secrete americane au indicii că Rusia s-ar afla în spatele atacului, iar astăzi, serviciile ucrainene au dat publicității o înregistrare despre care spun că este un apel interceptat, care dovedește faptul că rușii au aruncat în aer obiectivul. 

Distrugerea barajului de peste râul Nipru poate fi considerată cel mai mare dezastru ecologic din Europa de după Cernobîl, după cum a relatat Politico într-o analiză. Sudul țării și Peninsula Crimeea se vor deșertifica, iar până la 800 de tone de petrol vor ajunge în Marea Neagră. 

Surse alternative: NORSAR, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday