Washington. Avioane de luptă F-16 au interceptat o aeronavă privată Cessna care nu a răspuns la apeluri și a intrat în spațiul de interdicție aeriană al Casei Albe. Ulterior, Cessna s-a prăbușit lângă o pădure.

Incidentul s-a produs la puțin timp după ora locală 15 (22, ora României). Pe rețelele de socializare americane a fost raportată o explozie puternică, auzită în DC, Virginia și Maryland. Ulterior, Comandamentul de Apărare Aerospațială NORAD a comunicat că explozia a fost provocată de trecerea la viteză supersonică (boom sonic) a unor avioane F-16, decolate de la baza Andrews, care au fost autorizate să facă acest lucru pentru a intercepta un avion privat ce nu a răspuns la apeluri și care s-a îndreptat spre zona de interdicție aeriană din centru Washington DC, unde se află Casa Albă și Capitoliul.

Potrivit NORAD, Cessna s-a prăbușit mai târziu în sud-vestul statului Virginia, lângă Pădurea Națională George Washington. Nu este clar de ce avionul privat nu a răspuns sau de ce s-a prăbușit, dar, potrivit Washington Post, care citează trei surse anonime din administrație, acesta nu a fost doborât de avioanele de vânătoare. Potrivit NORAD, aeronavele F-16 au folosit doar rachete de semnalizare pentru a încerca să atragă atenția pilotului Cessna.

Autoritatea aeronautică americană a comunicat că aeronava privată decolase din Tennessee, și se îndrepta către aeroportul Long Island MacArthur din New York, dar s-a întors și a zburat direct pe deasupra Washington DC, înainte de a se prăbuși.

Președintele Biden juca golf cu fratele său Jimmy, pe terenul de lângă baza Andrews, la ora la care s-a produs incidentul.

Sursa: The Washington Post

Folosim cookies