Ucraina a deschis un nou front în lupta sa de a-i alunga pe invadatorii ruși, iar acesta este tocmai în Rusia, scrie CNN într-o analiză. Kievul este, însă, ciudat de timid să recunoască faptul că a trimis trupe, drone și a tras focuri de artilerie dincolo de graniță.

Operațiunile cetățenilor ruși, care au legitimații militare și uniforme ucrainene și atacă din Ucraina, rămân oficial opace, arată publicația americană. Este contribuția Kievului la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de “război hibrid” sau “zona gri” a conflictului. Termenii au fost folosiți și în 2014, când în Peninsula Crimeea au apărut “omuleții verzi”, îmbrăcați în uniforme de vânătoare sau ale Armatei Ruse. Vladimir Putin a negat că respectivii ar fi fost soldați ruși și a glumit că “poți să mergi la un magazin și să cumperi orice fel de uniformă”. Moscova a transmis atunci că “omuleții verzi” erau de fapt unități formate din ucraineni proruși, nerăbdători să vadă Crimeea sub controlul Rusiei.

Ucraina adaptează aceleași tactici în prezent, dar la o scară mai mică, cu ajutorul Corpului Voluntarilor Ruși și a Legiunii Libertatea Rusiei, care efectuează raiduri scurte din Ucraina în Rusia. Scopul principal este să destabilizeze situația în regiune, în ciuda rezultatelor tactice limitate (scurte incursiuni în satele rusești de la graniță). 

La televiziunile rusești, o bună parte din program este compusă din reportaje ale jurnaliștilor locali despre atacurile împotriva localităților de lângă Ucraina. Guvernatorul Belgorodului, regiunea cel mai des vizată de incursiuni, a dispus evacuarea a sute de civili.

“Ideea este de a face ca atacurile din interiorul Rusiei să pară a avea o aromă rusească semnificativă (…) să sugereze că tot mai mulți ruși se alătură unui efort de a-l detrona pe Putin”, se arată în analiză. Din perspectiva Ucrainei, cu cât rușii cred mai tare că ai lor compatrioți sunt implicați în atacarea regimului, cu atât este mai bine. 

Îndoiala de sine este destabilizatoare și, judecând după răspunsul venit de la Kremlin, tactica funcționează. În deschiderea unei ședințe a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Putin a cerut “să depunem toate eforturile pentru a nu le permite să agite situația din țară, în nicio circumstanță”.

Analiza integrală pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday