UPDATE: Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării confirmă că a început retragerea mercenarilor Wagner, care au transferat trupelor regulate ruse pozițiile ocupate la periferiile orașului Bakhmut. Oficialul spune că luptătorii sunt prezenți, în continuare, în centru și că militarii ucraineni mai controlează unele obiective strategice de la marginea orașului. Declarațiile sale au fost citate de Reuters.

Știrea inițială: Mihailo Podoliak, consilier al Președinției Ucrainei, a declarat, într-un interviu pentru postul italian RAI, că mult preconizata contraofensivă ucraineană a început deja de câteva zile. “Este un front lung de 1.500 de kilometri dar acțiunile au început deja. Nu vrem să lovim pe teritoriul Rusiei, vom folosi armele pe care ni le-ați dat pentru a distruge pozițiile rusești în teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv în Donbas și în Crimeea”, a spus Podoliak.

El a adăugat că Ucraina are rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, tancuri Leopard, sisteme antirachetă furnizate de Franța și Italia, iar dacă ar primi avioane de luptă F-16, acestea ar permite închiderea spațiului aerian pentru aviația rusă.

Declarația pare o delimitare de acțiunile brigăzilor de voluntari ruși care au acționat în ultimele zile în regiunea Belgorod din Federația Rusă, deși acestea sunt pregătite pe teritoriul Ucrainei și înarmate cu tehnică occidentală.

De altfel, reprezentanții “Corpului de Voluntari Ruși” și ai Legiunii “Libertatea Rusiei” au strâns circa 100 de jurnaliști, miercuri seara, într-o locație de pe teritoriul Ucrainei, pentru a se prezenta și a demonstra că autoritățile ruse mint atunci când spun că au ucis 70 dintre combatanți, pe teritoriul regiunii Belgorod din Rusia, în această săptămână.

Au susținut că ei au îndeplinit “sarcini de luptă și politice” pe teritoriul Federației Ruse: Cu cât intrăm mai puternic și mai adânc pe teritoriul Rusiei, cu atât ei au nevoie de mai mult timp pentru a-și reveni și pentru a lua măsuri de răspuns. A durat ceva până au trimis un număr mare de tancuri, care nici nu ne-ar putea face față. Doar că noi nu avem un număr mare de soldați care să ocupe și să controleze pe deplin teritoriul pe care îl putem cuceri“, le-a spus jurnaliștilor un purtător de cuvânt al grupărilor paramilitare de ruși. Potrivit acestuia, în cursul celor două zile de lupte, cele două grupări au suferit în total pierderi umane (doi morți și 12 răniți), dar nu de 70 de oameni, cum au susținut autoritățile ruse.

Cât despre mașinile de luptă de producție americană pe care le-au folosit în incursiunile din Rusia, luptătorii au spus că acestea au fost pierdute de Armata Ucraineană lângă Bakhmut, iar apoi ei le-au recapturat avariate de la Armata Rusă, le-au reparat și le-au folosit.

Miercuri seară, Casa Albă a anunțat că investighează dacă armamentul livrat Ucrainei a fost folosit pe teritoriul Federației Ruse. SUA și statele occidentale au condiționat acordarea ajutorului militar către Ucraina de folosirea acestuia numai pentru eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de ruși.

Între timp, The New York Times citează oficiali americani care au spus, sub condiția anonimatului că serviciile de informații americane cred că atacul cu drone din 3 mai asupra clădirii Kremlinului a fost pus la cale și executat de “elemente ucrainene necunoscute” despre care nu se știe sigur dacă au legături cu conducerea politică a Ucrainei. ISW evaluase anterior că atacul a fost o operațiune rusească sub steag fals și arată, în urma raportului din NY Times, că nu are informații suplimentare despre acest incident.

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că 20.000 dintre luptătorii săi au fost ucişi în bătălia pentru oraşul ucrainean Bahmut. “Ne retragem unitățile din Bahmut. Începând de astăzi la ora cinci dimineața, 25 mai, până la 1 iunie, majoritatea unităților se vor replia. Vom preda pozițiile noastre armatei”, a declarat Prigojin, anunțând că trupele sale se retrag din oraș.

Autoritățile ruse din Crimeea anunță că miercuri noaptea a fost înregistrat un atac cu drone asupra orașului Sevastopol, dar toate aparatele de zbor ar fi fost interceptate. La rândul lor, autoritățile ucrainene susțin că au interceptat azi-noapte toate cele 30 de drone kamikaze lansate de Rusia asupra orașelor ucrainene.

Surse: SkyNews, PravdaUA, NY Times, RAI

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday