Li Shangfu, ministrul chinez al Apărări, a acuzat Statele Unite și aliații săi că încearcă să destabilizeze regiunea Indo-Pacific, după ce o navă chineză de război i-a tăiat calea unui distrugător american la doar 140 de metri distanță, în Strâmtoarea Taiwan. Oficialul a spus că prezența distrugătorului este un semn al faptului că Washington creează haos și că americanii și alte puteri străine nu ar trebui să trimită mijloace militare în apropierea Chinei, dacă nu doresc confruntări.

Shangfu a mai afirmat, la summitul din Singapore, că SUA provoacă confruntări în bloc în interes propriu și că inventează reguli pentru a-și afirma dominanța în zonă. A atras atenția că “orice confruntare severă între Washington și Beijing ar fi un dezastru insuportabil pentru lume”. Și omologul american, Lloyd Austin, a declarat la același summit că un război din cauza Taiwanului ar fi devastator și ar afecta economia globală “în moduri pe care nu ni le putem imagina”. Americanul a cerut Beijingului “să țină comportamentul militarilor în frâu”.

Cu referire la incidentul de sâmbătă din Strâmtoarea Taiwan, Comandamentul american pentru regiunea Indo-Pacific a explicat că nava chineză a acționat într-o manieră nesigură și a încălcat regulile maritime de navigare în siguranță prin apele internaționale. În schimb, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Chineze a transmis că forțele chineze au gestionat situația pe baza legilor și reglementărilor.

A fost al doilea incident agresiv al forțelor armate chineze, după ce săptămâna trecută un avion de vânătoare chinez i-a tăiat calea unei aeronave americane de supraveghere, cauzându-i turbulențe.

Afirmațiile miniștrilor apărării din cele două țări vin într-un moment tensionat, după ce Ministerul chinez de Externe nu a fost de acord cu o întâlnire tete-a-tete între Li Shangfu și Lloyd Austin în Singapore. O eventuală reuniune a celor doi este improbabilă în acest an, scrie CNN, iar hotărârea Beijingului de a limita canalele de comunicare cu Washingtonul reflectă anxietatea sa față de prezența Armatei American “în curtea sa”, notează și Wall Street Journal.

Wang Yiwei, profesor de studii internaționale la Universitatea Remin din Beijing, a declarat că “SUA pot juca acest joc periculos din nou și din nou, dacă China cooperează cu ei”. El a amintit de o coliziune din 2001 între un avion militar chinez și unul american, deasupra Mării Chinei de Sud. Atunci, pilotul chinez și-a pierdut viața.

Regiunea Indo-Pacific este un punct de interes tot mai mare pentru SUA pentru că acolo China desfășoară acțiuni din ce în ce mai coercitive și agresive, inclusiv în părți disputate ale Mării Chinei de Sud, a explicat Pentagonul. Din acest motiv, americanii și-au intensificat misiunile de supraveghere și pentru libertatea navigației în regiune. Armata Americană a încheiat acorduri cu Filipine și Australia pentru a desfășura mai multe mijloace militare în zonă.

Michael J. Green, fost director senior pentru Asia la Consiliul de Securitate Națională, a afirmat că pentru chinezi, riscul unor “întâlniri” cum a fost cea dintre avioanele militare, de săptămâna trecută, face parte din obiectivul de a eroda capacitatea SUA și aliaților săi de a opera în regiune: “Din perspectiva lor, cu cât situația este mai riscantă, cu atât este mai bine”.

Surse: CNN, The Wall Street Journal

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday