Potrivit informațiilor transmise de Pentagon, incidentul s-a petrecut săptămâna trecută. O aeronavă RC-135 “efectua operațiuni sigure și de rutină deasupra Mării Chinei de Sud în spațiul aerian internațional, în conformitate cu legislația internațională, când o aeronavă chinezească a zburat direct în fața acesteia, la circa 100 de metri de botul RC-135, forțându-l să zboare prin turbulențele din urma acesteia” 

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că nu este prima dată când un astfel de incident are loc, însă în ultima perioadă a existat o “creștere alarmantă a numărului de interceptări aeriene riscante și de șicane pe mare din partea avioanelor și navelor chinezești, acțiuni care au potențialul de a crea situații nesigure sau erori periculoase”. 

Un eveniment similar, în care au fost implicate un avion chinezesc și un RC-135 american, a avut loc în decembrie, când avionul de supraveghere a fost forțat să efectueze manevre pentru a evita o coliziune. Având în vedere că incidentul de săptămâna trecută a avut loc în contextul tensiunilor sporite dintre Washington și Beijing, oficialii Pentagonului sunt de părere că acestea “nu sunt făcute în urma unor decizii ale piloților ci fac parte dintr-un plan mai larg”. 

Cu doar o zi în urmă, Beijingul a refuzat o invitație făcută de SUA pentru de o întâlnire între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și omologul său chinez, în Singapore. Recent, oficialii americani au încercat să consolideze relațiile și parteneriatele din Asia, pentru a contracara atitudinea Beijingului, iar președintele american Joe Biden a declarat că legăturile dintre Washington și Beijing ar trebui să se dezghețe “foarte curând”. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday