Inflația în Zona Euro a coborât la 6,1%, cel mai mic nivel din februarie 2022 până în prezent. Analiștii financiari se așteaptă, totuși, la o majorare cu 0,25% a dobânzii de referință, la ședința din 15 iunie.

Eurostat anunță că inflația în Zona Euro a scăzut de la 7% în aprilie până la 6,1% în mai. Economiștii se așteptau ca indicatorul să coboare doar până la 6,3%. Este cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni, de când Rusia a invadat Ucraina.

Deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene se bazează pe inflația de bază, care exclude prețurile la energie și alimente, explică Financial Times. Acest indice a scăzut de la 5,6% la 5,3% în mai. Totuși, s-ar putea ca evoluția să nu fie suficientă pentru ca BCE să nu mai majoreze dobânda de referință, la ședința de peste două săptămâni.

Economiștii explică faptul că inflația de bază a coborât pentru că Germania a introdus un bilet de călătorie de 49 de euro pe lună, subvenționat, fapt ce a tras în jos prețul serviciilor de transport din întreaga Uniune Europeană.

BCE a majorat dobânda de referință la un nivel fără precedent, de la -0,5% în iulie 2022 până la 3,25% în aprilie 2023. Analiștii se așteaptă la o nouă majorare, de un sfert de punct procentual, plus încă o creștere în iulie.

Inflația a scăzut în 18 din cele 20 de state ale Zonei Euro, excepție făcând Olanda, unde a crescut, și Malta, unde a stagnat, potrivit datelor Eurostat. Inflația la bunuri a fost în mai de 5,8% și la servicii de 5%.

Sursa: Financial Times

Foto: Edips | Dreamstime.com

Folosim cookies