La summitul Comunității Politice Europene vor participa în jur de 50 de lideri europeni, care se strâng la Castelul Mimi din Bulboaca, situat la circa 20 de kilometri distanță de Ucraina. Republica Moldova a informat deja că închide spațiul aerian al țării pe perioada summit-ului (două zile), iar NATO a trimis avioane de supraveghere și control AWACS. 

Deși prezența lui Volodimir Zelenski nu a fost anunțată dinainte, din motive de siguranță, el a ajuns în această dimineață la Bulboaca și a ținut un discurs despre necesitatea ca țara sa să devină membră NATO. Președintele României, Klaus Iohannis, va participa și el la summit.

Potrivit purtătorului de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, “avioanele NATO AWACS pot detecta avioane, rachete și drone la sute de kilometri distanță, ceea ce le face o importantă capacitate de avertizare timpurie”. Trimiterea acestui tip de aeronave pe teritoriul Moldovei va asigura apărarea împotriva unor posibile atacuri, mai ales că, de când a început războiul, mai multe resturi de rachete folosite de combatanți au căzut pe teritoriul moldovenesc.

Discuțiile liderilor europeni se vor concentra asupra situației din Ucraina, a mult așteptatei contraofensive și a tensiunilor din Kosovo, care au generat violențe în ultimele zile, ceea ce a determinat NATO să desfășoare încă 700 de forțe de menținere a păcii în zonă.

Republica Moldova, la fel ca Ucraina, a depus cererea de aderare la UE anul trecut, la scurt timp după invazia rusă, iar Chișinăul intenționează să folosească summitul ca un prilej pentru a prezenta reformele și pentru a-i convinge pe lideri să înceapă cât mai curând posibil negocierile de aderare.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday