UPDATE: La Zvecan, militarii NATO pentru menținerea păcii au încercat să separe protestatarii de polițiștii kosovari, care au origini albaneze. Au fost nevoiți să folosească scuturile și bastoanele, în condițiile în care mulțimea a aruncat cu pietre și cocteiluri Molotov, scrie BBC.

NATO a anunțat că circa 25 de soldați, cetățeni italieni și ungari, au fost răniți, trei dintre ei fiind în stare gravă. Alianța a calificat atacurile drept “total inacceptabile” și a cerut părților implicate să se abțină de la acțiuni care să alimenteze și mai mult tensiunile.

Știrea în formă inițială: Soldații trimiși de NATO în Kosovo au format cordoane de securitate în jurul a trei primării, conduse de primari cu origini albaneze aleși în comunități preponderent sârbești. Etnicii sârbi au boicotat scrutinele și s-au adunat să protesteze în fața primăriilor.

Potrivit martorilor, în orașul Zvecan poliția a folosit spray-uri cu piper pentru a dispersa mulțimea care a încercat să intre cu forța în primărie. În Zvecan, toți polițiștii sunt etnici albanezi, după ce etnicii sârbi au demisionat în masă anul trecut. Militarii NATO au pus sârmă ghimpată în jurul clădirii municipalității din Leposavic și s-au postat în fața primăriei din Zubin Potok.

Reuters explică faptul că enticii sârbi din nordul Kosovo, unde sunt majoritari, nu au acceptat niciodată declarația de independență față de Serbia în 2008. În continuare, ei recunosc doar autoritatea Belgradului asupra lor. În schimb, 90% din populația Kosovo este reprezentată de etnici albanezi.

Sârbii din Kosovo cer aplicarea unui acord din 2013, negociat de Uniunea Europeană, pentru crearea unor asociații de primării autonome în nordul Kosovo. Ei nu au participat la alegerile locale din aprilie, motiv pentru care au câștigat candidații de etnie albaneză. După scrutin, au cerut guvernului kosovar să îi îndepărteze de la putere pe liderii locali proaspăt aleși. 

Duminică, Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a cerut guvernului kosovar să atenueze tensiunile cu Serbia și să nu ia măsuri unilaterale, de destabilizare. Premierul kosovar a discutat cu Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, și a anunțat că primarii aleși vor oferii servicii tuturor cetățenilor”.

Reuters amintește că forța NATO de menținere a păcii este prezentă în Kosovo încă din 1999, după bombardamentele Aliaților care au dus la retragerea Armatei Sârbe și a Poliției de Securitate din Kosovo.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday