Incident între aviația americană și cea chineză, în Marea Chinei de Sud. Pentagonul publică imagini în care un avion chinezesc de vânătoare (J-16) taie fața din scurt unei aeronave americane de supraveghere, provocând turbulențe în traiectoria acesteia.

Potrivit informațiilor transmise de Pentagon, incidentul s-a petrecut săptămâna trecută. O aeronavă RC-135 “efectua operațiuni sigure și de rutină deasupra Mării Chinei de Sud în spațiul aerian internațional, în conformitate cu legislația internațională, când o aeronavă chinezească a zburat direct în fața acesteia, la circa 100 de metri de botul RC-135, forțându-l să zboare prin turbulențele din urma acesteia” 

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că nu este prima dată când un astfel de incident are loc, însă în ultima perioadă a existat o “creștere alarmantă a numărului de interceptări aeriene riscante și de șicane pe mare din partea avioanelor și navelor chinezești, acțiuni care au potențialul de a crea situații nesigure sau erori periculoase”. 

Un eveniment similar, în care au fost implicate un avion chinezesc și un RC-135 american, a avut loc în decembrie, când avionul de supraveghere a fost forțat să efectueze manevre pentru a evita o coliziune. Având în vedere că incidentul de săptămâna trecută a avut loc în contextul tensiunilor sporite dintre Washington și Beijing, oficialii Pentagonului sunt de părere că acestea “nu sunt făcute în urma unor decizii ale piloților ci fac parte dintr-un plan mai larg”. 

Cu doar o zi în urmă, Beijingul a refuzat o invitație făcută de SUA pentru de o întâlnire între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și omologul său chinez, în Singapore. Recent, oficialii americani au încercat să consolideze relațiile și parteneriatele din Asia, pentru a contracara atitudinea Beijingului, iar președintele american Joe Biden a declarat că legăturile dintre Washington și Beijing ar trebui să se dezghețe “foarte curând”. 

Folosim cookies