SUA. Experți în domeniul energiei nucleare cer Departamentul pentru Energie să oprească planul lui Bill Gates de a utiliza experimental uraniu îmbogățit pentru producerea de curent electric. Spun ei, acțiunea ar oferi și altor țări pretextul de a îmbogăți uraniul la un nivel de utilitate militară.

Departamentul pentru Energie și TerraPower, o companie susținută de Bill Gates intenționează să testeze, timp de șase luni, un reactor cu clorură topită (MCRE) la Laboratorul Național din Idaho. Acesta ar urma să fie alimentat cu peste 600 de kg dintr-un combustibil în componența căruia intră și uraniu îmbogățit la un nivel de 93%, similar celui folosit pentru armele nucleare. Centralele atomice clasice folosesc uraniu îmbogățit la un nivel de doar 20%, iar combustibilul nuclear peste acest nivel, precum și centrifugele de producție al acestuia este strict reglementat și monitorizat la nivel mondial. 

Compania a explicat că este nevoie de uraniu îmbogățit la un procent cât mai ridicat pentru a compensa dimensiunea redusă a reactorului experimental. Dacă s-ar folosi uraniu îmbogățit la 20%, a mai explicat Departamentul Energie, miezul reactorului ar trebui să fie de aproximativ trei ori mai înalt, de trei ori mai lat și să conțină un volum de 40 de ori mai mare de combustibil. După încheierea experimentului, care ar urma să dureze șase luni, reactorul ar urma să fie dezactivat și distrus. 

Planul a fost însă criticat de foști membri ai Comisiei de Reglementare Nucleară a SUA și de alți oficiali americani care au argumentat că un astfel de experiment ar oferi altor țări o scuză pentru a îmbogăți uraniul la un nivel periculos, de utilutate militară, sub pretextul utilizării acestuia în scopuri energetice. 

Daunele aduse securității naționale ar putea depăși orice beneficiu potențial al acestei tehnologii, care este oricum într-o fază experimentală, speculativă”, au avertizat experții într-o scrisoare trimisă Departamentului pentru Energie. Alan Kyperman, profesor în cadrul Universității din Texas și inițiatorul scrisorii, a declarat că este șocant faptul că Departamentul pentru Energie, fără ca măcar să informeze publicul, ar submina o politică acceptată de decenii de ambele partide americane, menită să împiedice proliferarea armelor nucleare”.

Sursa: Reuters

Folosim cookies