Veneția. Autoritățile au anunțat că apa din Marele Canal a devenit verde neon din cauza fluoresceinei, o substanță netoxică folosită pentru testarea rețelelor de apă uzată.

Agenția regională pentru prevenirea și protecția mediului din Veneto (Arpav) a informat că probele prelevate din Marele Canal conțin fluoresceină. Reprezentanții agenției au adăugat că nu a fost observată prezența niciunei substanțe toxice.

Duminică dimineața, rezidenții din Veneția au observat că apa din Marele Canala a căpătat o culoare verde fluorescent, ceea ce a determinat autoritățile să pornească o anchetă pentru a identifica cine sunt vinovații. 

Într-o primă fază s-a bănuit că activiștii de mediu ar fi responsabili pentru situație, vărsarea anumitor substanțe în apă fiind o practică des folosită de aceștia pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. 

De altfel, în 1968, artistul argentinian Nicolás García Uriburu a vopsit în verde apele Canalului Mare al Veneției cu un colorant fluorescent în timpul celei de-a 34-a Bienale de la Veneția, pentru a promova o atitudinea ecologistă la nivel mondial.

Sursa: The Guardian

Folosim cookies