Duminică dimineața, rezidenții Veneției au observat că apa din anumite părți ale Marelui Canal (Canal Grande) a căpătat o culoare verde neon, în special în zonele de lângă faleză. Președintele regiunii Veneto a scris pe Twitter că “prefectul a convocat o întâlnire de urgență cu poliția pentru a investiga originea lichidului verde fosforescent”.

Pompierii italieni au transmis, la rândul lor, că vor acționa alături de agenția regională de protecție a mediului pentru a preleva probe din apă în vederea testării. În același timp, poliția din Veneția ia în considerare și posibilitatea ca incidentul să fie rezultatul unui protest al activiștilor de mediu, deși, de obicei aceștia își revendică acțiunile, scopul lor fiind tocmai acela de a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. Purtătorul de cuvânt al prefectului regiunii a declarat pentru CNN că niciun grup de activiști de mediu nu și-a asumat responsabilitatea pentru incident. 

În mediul online circulă însă multe teorii cu privire la originea petelor verzi, de la vărsarea ilegală în apă a unor chimicale și până la ipoteza unor substanțe eliminate de alge, mai puțin probabilă însă. 

Nu este pentru prima dată când apa din Marele Canal este contaminată. În 1968, artistul argentinian Nicolas Garcia Uriburu a vărsat în apa care străbate Veneția vopsea fosforescentă, în timpul celei de-a 34-a ediții a Bienalei, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice. La vremea resprectivă, a fost unul dintre primele și cele mai vizibile evenimente pentru conștientizarea unei atitudini ecologiste din partea populației lumii. 

Surse: The Guardian, CNN 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday