Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei, a luat decizia “după ce am analizat rezultatele alegerilor de ieri. Deși acestea au fost locale și regionale, semnificația rezultatului votului merge dincolo de acest aspect. De aceea, atât în calitate de prim-ministru, cât și de secretar general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), îmi asum personal rezultatele”. 

Partidul Popular a fost câștigătorul alegerilor regionale, cu 31% din voturi. Există posibilitatea ca formațiunea să se alieze cu Vox, de extremă dreapta, pentru a contracara coaliția Partidului Socialist cu Podemos, de extremă stânga. O astfel de asociere ar însemna reîntoarcerea extremei drepte la guvernare, pentru prima dată de la căderea dictaturii franchiste și revenirea la democrație.

Votul de duminică a fost un test crucial pentru premierul Sanchez, iar rezultat a sugerat că va avea de dus o luptă crâncenă pentru a-i ține în frâu pe conservatori în următoarele runde electorale. Alegerile generale (parlamentare) erau programate pentru luna decembrie.

Surse alternative: Reuters, Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday