Partidul Popular din Spania (centru-dreapta) a câștigat 31,5% din voturi la alegerile municipale, cu nouă puncte procentuale mai mult față de alegerile din 2019. Socialiștii premierului Pedro Sánchez au obținut 28,1% și, deși scăderea este de doar 1%, rezultatul din cele 12 regiuni spaniole prefigurează o înfrângere majora la alegerile generale din decembrie.

Deși, în regiunea Madrid, Partidul Popular a obținut majoritatea absolută, în numeroase alte regiuni el se va baza pe coaliții locale formate cu partidul de extremă dreapta, Vox, care a obținut peste 7% din voturi. FT observă că o eventuală coaliție între PP și acesta, după alegerile generale din decembrie, ar semnifica întoarcerea extremei drepte la guvernare pentru prima dată în cei 50 de ani de la căderea dictaturii franchiste și de la întoarcerea Spaniei la democrație. Deja Vox va asigura majoritatea pentru PP în regiunile Valencia, Aragon, Extremadura și în Insulele Baleare. Anul trecut, PP a format prima coaliție regională cu Vox în regiunea Castilia-León.

La Barcelona, primarul de stânga Ada Colau a fost învins de Xavier Trias, un naționalist catalan care a venit cu o platformă de sprijinire a investițiilor.

FT mai observă că premierul Sánchez a pierdut votul unei părți a electoratului de stânga prin asocierea cu separatiștii catalani și cu un partid secesionist basc, pe listele căruia s-au aflat 44 de foști membri condamnați ai fostei organizații teroriste ETA. Sánchez a pierdut de asemenea din cauza asocierii cu partidul de extremă stânga, Podemos, care a promovat o lege ce a redus pedepsele cu închisoarea a peste 1.000 de condamnați pentru infracțiuni sexuale.

Sursă alternativă: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday