Agenția Internațională pentru Energie estimează că investițiile în fotovoltaice, la nivel mondial, le vor depăși în acest an pe cele în petrol, pentru prima dată în istorie.

În acest an, se estimează că, la nivel mondial, vor fi alocate 382 de miliarde de dolari numai pentru fotovoltaice, dintr-un total de 1.700 de miliarde de dolari, investite în toate tipurile de energie curată (inclusiv în producția de mașini electrice). În același timp, investițiile în noi capacități petroliere sunt estimate la 371 de miliarde de dolari. O analiză Financial Times, arată că, în urmă cu zece ani, investițiile în petrol erau de cinci ori mai mari decât cele în pentru producția de energie solară.

Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) a declarat: “Dacă aceste investiții în energie curată vor continua să crească în conformitate cu ceea ce am văzut în ultimii ani vom începe în curând să vedem un sistem energetic foarte diferit care va apărea și vom putea menține în viață obiectivul de a nu depăși +1,5 grade Celsius, încălzirea medie a temperaturii globale”.

FT observă că această creștere a investițiilor în energie verde este corelată cu revenirea puternică a creșterii economice de după pandemia Covid, precum și cu preocupările generate de inflație și de securitatea energetică, declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.

Un raport al AIE arată că subvențiile acordate de SUA pentru tehnologiile energetice verzi a ajutat investițiile în domeniu. Cu toate acestea, AIE a remarca în martie că, în ciuda creșterii investițiilor în energia curată, emisiile globale de carbon cauzate de sectoriul energetic au crescut și ele cu 0,9% anul trecut, ajungând la un nivel record de 36,8 miliarde de tone de carbon eliberat în atmosferă.

Raportul AIE vine după ce, săptămâna trecută, ONU a precizat că există 66% șanse ca încălzirea globală să depășească până în 2027 pragul de +1,5 grade Celsius, față de perioada preindustrială.

Sursă: Financial Times

Sursă Foto: Suwin Puengsamrong | Dreamstime.com

Folosim cookies