Organizația Meteorologică Mondială (OMM) arată că în prezent sunt 66% șanse ca pragul de +1,5 grade Celsius pentru încălzirea globală să fie depășit în următorii ani, din cauza emisiilor generate prin activitatea oamenilor și a fenomenului meteorologic El Niño, așteptat în această vară.

Specialiștii spun că depășirea va fi, probabil, temporară și că mai este timp pentru a limita drastic nivelul emisiilor. Dar Petteri Taalas, secretarul general al OMM, a avertizat că “vom depăși nivelul de 1,5 grade Celsius în mod temporar, cu o frecvență din ce în ce mai mare“.

Pragul de 1,5 grade Celsius peste media temperaturii dinainte de Revoluția Industrială (secolul al XIX-lea) a fost stabilit în urma summitului pentru climă de la Paris din 2015. OMM subliniază că obiectivul Paris 2015 ar fi ratat în cazul în care nivelul de încălzire s-ar înregistra în fiecare an, timp de unul sau două decenii, nu doar într-un singur an. În cazul ratării obiectivului climatic, efectele asupra climei ar fi grave, de la valuri lungi de căldură, la furtuni intense și incendii de vegetație.

Grafic: The Guardian, după datele OMM

Începând din 2020, Organizația oferă o estimare a șanselor ca lumea să depășească pragul de 1,5 grade celsius. Atunci, ei au prezis că existau mai puțin de 20% șanse de a depăși acest prag în următorii cinci ani. Procentul a ajuns la 50% anul trecut și la 66% acum.

OMM menționează și implicațiile fenomenului meteorologic El Niño asupra climei globale. El Niño este un sistem meteorologic oscilant care se dezvoltă în Oceanul Pacific. În ultimii trei ani, a atenuat creșterea temperaturii în întreaga lume. Însă din această vară, El Niño va acționa din nou în sensul de încălzire, astfel că Organizația este sigură în proporție de 98%” că unul din următorii cinci ani va fi cel mai cald din istorie.

Este posibil ca în acest an să fie mai puține precipitații în Amazon, America Centrală, Australia și Indonezia, apreciază raportul. Acest lucru este foarte periculos pentru Pădurea Amazoniană care, afectată și de despădurire, ar putea ajunge să arate mai degrabă ca o savană decât ca o pădure tropicală. Planeta se bazează pe pădurile tropicale pentru a capta emisiile de carbon.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Sursa Foto: Tom wang / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday