Prim-ministrul Nicolae Ciucă anunță că își amână depunerea demisiei până la finalul crizei declanșate de greva din învățământ. “Vom continua dialogul, dar nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibrăm tot bugetul de stat”.

Liderii coaliției de guvernare au făcut declarații, vineri dimineața, precizând că își asumă împreună amânarea rotației premierilor, până la soluționarea grevei din învățământ

Principalele declarații ale premierului Nicolae Ciucă:

  • Guvernul pe care îl conduc are o susținere politică consolidată și am căzut cu toții de acord că singura șansă pentru noi este să realizăm o coaliție stabilă. Prin această stabilitate am putut să gestionăm și criza energetică și războiul din Ucraina și efectele inflației, și consider că toate aceste măsuri ne-au asigurat și creșterea economică.
  • Am considerat că măsurile noastre să fie așa încât cetățenii să nu resimtă aceste crize. Am considerat că prin investiții putem depăși aceste crize, iar anul trecut absorbția de fonduri europene a stabilit un record pentru țara noastră.
  • La un an și jumătate de la învestire, trebuie să facem în așa fel încât să asigurăm coerența politicilor.
  • Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul, dacă situația se menținea într-un anumit echilibru. Așa cum până acum am găsit soluții și nu am dat înapoi în fața responsabilității. Am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, să căutăm soluții pentru problemele cadrelor didactice și, pe baza rațiunii să găsim soluții. Doar că acestea nu se pot rezolva atât de repede. Sunt probleme care s-au acumulat în 30 de ani.
  • Am alocat până acum sume considerabile, din 2022 și până acum am alocat suplimentar 8 miliarde de lei ptr Educație de la bugetul de stat.
  • Ne dorim cu toții ca viitorul acestei țări să poată să aibă predictibilitate. Toate acestea se fac nu doar prin alocarea de resurse ci și prin asigurarea unui cadru cât mai bine așezat, inclusiv prin pregătirea și specializarea cadrelor didactice, dar și printr-un nivel adecvat de salarizare. Doar că nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibrăm tot bugetul de stat. Vom continua să dialogăm cu sindicatele și sperăm ca, în final, să ajungem la o soluție pentru protestul pe care dumnealor l-au declanșat.
  • Am avut discuții până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineață. Am convenit ca până la soluționarea problemelor, să nu-mi depun mandatul și să-mi asum responsabilitatea funcției de premier.

Marcel Ciolacu:

  • Cred că este decizia corectă să nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm această problemă, urmând ca mai apoi să găsim tot împreună soluțiile pentru guvernare.
  • Avem convenit un calendar cu liderii din învățământ, este un calendar foarte scurt, asumat împreună. Este decizia corectă. Vom găsi ulterior calendarul cel mai bun pentru a se face rotația.

Kelemen Hunor:

  • Când am format coaliția, acum un an, știam că va fi o perioadă dificilă, spunând că trebuie să existe predictibilitate. Există emoție în societate, cunoaștem problemele ei. Am avut “multe incendii” – cu o mână am stins incendiile, cu alta am construit. Asta vom face în continuare.
  • Problemele din învățământ sunt cunoscute pentru guvern și această coaliție. Rezolvarea trebuie să fie una etapizată. Vom continua în această formulă și vom da răspuns așa cum dorește societatea și cum ne-am asumat în programul de guvernare.
  • Eu sunt optimist, am încredere în forțele noastre. Avem o șansă uriașă – România în acest deceniu poate ajunge să aibă o societate bine dezvoltată, cu instituții stabile ce răspund la nevoile oamenilor.

Deși miercuri a spus că “rotația premierilor” se va încheia până la finalul săptămânii viitoare, președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că procedura va fi amânată până la încheierea crizei generate de greva profesorilor. Conform calendarului, premierul Ciucă ar fi trebuit să-și dea demisia azi, iar Iohannis să îl nominalizeze imediat pe Marcel Ciolacu.Mâine ar trebui să înceapă procedura, însă doar dacă mâine se încheie greva din Educație. Nu cred că rotaţia se va face în timpul acestor negocieri”, a adăugat joi Iohannis.

Folosim cookies