UPDATE: Purtătorul de cuvânt al guvernului a prezentat setul de măsuri pregătite la nivelul acestuia pentru angajații din învățământ. Astfel, pentru 220 de mii de profesori si personal didactic auxiliar vor fi acordate două prime pentru cariera didactică, una în iunie, în valoare de 1.000 de lei și a doua în octombrie, în valoare de 1.500 de lei.

În ceea ce privește personalul nedidactic, veniturilor acestuia vor fi mărite în medie cu 9% şi i se vor acorda două prime de câte 500 de lei, în iunie şi octombrie. Măsura vizează 55 de mii de angajaţi.

UPDATE ora 18:50: Liderii de sindicate din Educație și-au exprimat joi seară solicitările, după noi negocieri cu Guvernul. “Astăzi am înaintat clar cererile noastre – o creștere salarială de 25%, și să avem garanția fermă că debutantul va pleca de la salariul mediu brut pe economie, că se va ține cont de sporuri, grade și așa mai departe. Noi am făcut în momentul de față o prezentare a pozițiilor noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze. Trebuie să fie o majorare care să fie acceptata până la sfârșitul lunii decembrie. Rotativa trebuie să treacă în plan secund, și în prim-plan să fie educația. Protestele continuă, greva continuă, marți va fi un marș de protest, unde protestatarii vor pleca spre domnul Iohannis“, a declarat Marius Nistor, liderul sindicatului “Spiru Haret”.

UPDATE: Sindicaliștii anunță un nou miting săptămâna viitoare, la Cotroceni. Unul dintre liderii sindicali a declarat pentru Hotnews“Protestele în stradă continuă și se extind în toata țara. Ne cerem scuze de la elevi și profesori. (…) Oamenii sunt foarte hotărți să continuă greva”. Întrebat dacă ar putea fi afectat calendarul Evaluării Naționale și al Bacalaureatului, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hănescu, a răspuns: “Dacă guvernul nu se mișcă rapid, da”.

În paralel, George Purcaru, vicepreședintele FSLI, a declarat și el pentru Edupedu“marți, la Cotroceni, vom avea un nou marș de protest. De la Palatul Victoriei până la Cotroceni. Până atunci, greva continuă”.

Știrea inițială: Sindicaliștii din Educație resping oferta guvernului de a primi carduri cu sume de bani și anunță că vor continua greva: “Guvernanții n-au înțeles nimic. Aceste vouchere nu contribuie la pensii”. Mii de angajați din învățământ protestează în București.

Principalele declarații ale reprezentanților sindicaliștilor din învățământ:

  • Am hotărât să dăm un răspuns astăzi la oferta înaintată aseară. Miile de colegi spun un NU hotărât acestei oferte. Greva este pentru demnitate, pentru statutul social, este o grevă pentru respect.
  • Oamenii nu vor aceste bonusuri, vor să aibă venituri pentru pensii, majorări salariale adică. Aceste vouchere nu contribuie la pensii.
  • Guvernul nu a înțeles nimic cu aceste stimulente. Guvernul nu și-a luat niciun angajament pentru salarizare. Acea lege care urmează să fie dată nu înseamnă că va fi respectat statutul personalului didactic.
  • Oamenii demonstrează pentru că au fost jigniți. Ne vrem o țară care nu acceptă umilința. Pentru tot ce se întâmplă în continuare, ne referim la examene, este responsabilitatea guvernului. Ei știu care este situația, ei trebuie să vină cu o ofertă care trebuie să fie acceptată de colegii noștri. Colegii au transmis foarte ferm că atâta vreme cât nu va exista o ofertă corectă, vor continua protestele.
  • Nu vorbesc de înghețarea anului școlar. Guvernul decide când această acțiune se încheie.

Mii de profesori și cadre nedidactice au protestat în Piața Victoriei din București, de unde au plecat în marș până în fața Palatului Parlamentului. Manifestații au avut loc și la Buzău, Sibiu și Cluj-Napoca.

Seara trecută, reprezentanții guvernului au propus acordarea unor prime de 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 de lei în octombrie, pentru profesori și cadre auxiliare. Pentru personalul nedidactic, executivul a propus două tranșe de câte 500 de lei, în iunie și octombrie. Astăzi, purtătorul de cuvânt al guvernului a amintit că pe 15 iulie, urmează să fie definitivată Noua lege a salarizării.

Foto: Facebook/Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday