Principalele declarații ale lui Marian Neacșu, secretarul general al guvernului:

  • În acest moment, nu poate fi vorba despre niciun fel de creștere salarială. Oamenii din învățământ sunt la maximul grilei. Nici de acordare de sporuri nu poate fi vorba. În programul de guvernare care va fi prezentat imediat ce coaliția va face noul guvern, prioritatea numărul unu va fi educația.
  • Al doilea lucru foarte important este că începând cu 15 iulie, atunci când Banca Mondială ne va transmite informațiile despre noua lege a salarizării, educația va discuta prima grila. 
  • Față de discuțiile anterioare, oferta suplimentară a guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie și octombrie, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordată personalului didactic și auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie și 1.500 pentru luna octombrie.
  • S-a solicitat, și am fost de acord, ca astfel de sume să fie acordate și pentru personalul nedidactic – 500 de lei în iunie și 500 în octombrie.
  • Toate categoriile de personal care nu au ajuns la maximum pe grila din Anexa 8 vor ajunge la maximum în acest fel. În cea mai mare măsură, sumele de pe carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. Liderii de sindicat au solicitat ca o parte din acești bani, o cotă de 30%, să poată fi acordată cu caracter forfetar, iar suma alocată de la bugetul de stat poate fi folosită oricum. 
  • Am convenit ca mâine dimineață să primim un răspuns în ce măsură a fost acceptată oferta guvernului. Propunerea care va rămâne în vigoare este aceasta. Îmi este foarte greu să spun ce se va întâmpla în continuare, dacă se va renunța sau nu la grevă.

La rândul lor, reprezentanții sindicaliștilor din educație au declarat că greva continuă: “Până mâine, colegii vor da un răspuns foarte clar la această ofertă. Mâine va fi grevă generală și mâine veți avea răspunsul în privința a ceea ce se va întâmpla. Mesajele care vin până acum sunt de respingere ale acestor oferte. Deocamdată sunt doar promisiuni din partea celor care constituie guvernul României”.

Joia trecută, sindicatele din educație au organizat o grevă de avertisment, de două ore, iar duminică sindicaliștii au respins oferta guvernului, care se angajase să majoreze salariile din vară, când va fi gata legea salarizării unitare. Ulterior, la începutul acestei săptămâni, aproximativ 70% dintre angajații din școli au intrat în grevă generală.

Foto: Octav Ganea/Inquam

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday