În raportul său zilnic privind situația din Ucraina, Ministerul Apărării din Marea Britanie transmite că identitatea partizanilor care au declanșat conflictul din regiunea rusă Belgorod nu a fost încă confirmată, dar că grupurile rusești anti-Kremlin și-au asumat responsabilitatea pentru incidente. Cel mai grav incident, mai transmit autoritățile britanice, a avut loc în apropierea orașului Grayvoran. 

Pe lângă schimburile de focuri cu arme de calibru mic, s-a înregistrat o creștere a numărului de atacuri cu drone în apropierea zonelor respective. În acest context, Rusia a evacuat mai multe localități și a desfășurat forțe de securitate suplimentare în zonă”, mai informează ministerul britanic.

Guvernatorul rus al regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a postat pe contul său de Telegram un mesaj în care îi îndeamnă pe rezidenții satelor din regiune să nu se întoarcă la casele lor încă: “Până în prezent nu există victime în rândul civililor. Toate acțiunile necesare din partea forțelor de ordine sunt în curs de desfășurare. Așteptăm finalizarea operațiunii antiteroriste care a fost anunțată ieri”, a precizat acesta. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că președintele Vladimir Putin a fost informat despre situație și că se lucrează pentru a-i alunga pe “sabotori”.

Rusia se confruntă cu amenințări de securitate din ce în ce mai serioase în regiunile sale de la graniță, cu pierderi de avioane de luptă, atacuri cu dispozitive explozive improvizate asupra infrastructurii feroviare, iar acum cu acțiuni directe ale partizanilor”, se mai arată în raportul Ministerului Apărării din UK. Totodată, oficialii britanici cred că, cel mai probabil, Rusia se va folosi de această situație pentru a se “victimiza”, susținând că partizanii sunt de fapt soldați ucraineni. 

Surse alternative: The Guardian, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday