Update: Citat de Reuters, Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al serviciului militar de informații al Ucrainei, a declarat: “Forțele de securitate și apărare ale Ucrainei eliberează teritoriul ucrainean și ocupă diverse zone, pentru a ajunge la granițele recunoscute internațional ale Ucrainei din 1991. Tot ceea ce se întâmplă pe teritoriul Federației Ruse este un conflict intern rusesc”.

Oficialul a adăugat că așa-numitul “Corp al Voluntarilor Ruși” este format din cetățeni ai Federației Ruse, despre care el spune că luptă cu arma în mână împotriva lui Putin.

Și Mihailo Podoliak, cel mai vizibil dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, a negat că Ucraina se află în spatele incidentului din Belgorod. Acesta a scris pe Twitter: “Ucraina urmărește cu interes evenimentele din regiunea Belgorod din Rusia și studiază situația, dar nu are nimic de-a face cu ele. După cum știți, tancurile sunt vândute la orice magazin militar rusesc, iar grupurile de gherilă clandestine sunt compuse din cetățeni ruși”.

În schimb, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Kremlinului, a declarat că “sabotorii” au atacat cu scopul de a distrage atenția de la situația din Bakhmut și că “forțele ruse încearcă să îi distrugă”.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, susține că au fost luate “măsurile necesare pentru eliminarea inamicului” și că în acest sens au fost mobilizați militari, polițiști de frontieră și personal al serviciilor de informații. Oficialul pretinde că opt persoane au fost rănite.

Știrea în formă inițială: Un așa numit “Corp al Voluntarilor Ruși”, care pretind că luptă alături de Ucraina împotriva Armatei Ruse, revendică o acțiune în forță “de eliberare”. Ei pretind că au intrat pe teritoriul Federației Ruse, iar propaganda rusească a publicat imagini care par a arăta cel puțin un tanc care ar fi intrat în regiunea rusă Belgorod, dinspre regiunea ucraineană Sumî, luni dimineața.

În filmulețele postate pe Telegram, așa-numitul “Corp al Voluntarilor Ruși” cere locuitorilor regiunii ruse Belgorod “să stea în case și să nu reziste”, eventual să se alăture “luptei pentru o Rusie eliberată de Putin”.

Potrivit publcației ucrainene PravdaUA, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că a fost atacat un cartier din orașul Graivoronsk, iar satul Kozinka ar fi fost atacat cu mortiere. Alte două sate ar fi fost bombardate (nu este clar de cine).

Serviciile ruse de urgență au trimis către populație mesaje prin care informează că ar fi bombardate districtele Graivoronsk și Șebekinski.

Autoritățile ucrainene nu au reacționat deocamdată nicicum față de aceste informații și nu este clar dacă sunt implicate în vreun fel în incidente, sau dacă este vorba de o punere în scenă a unui atac sub steag fals din partea rușilor.

Un incident similar a mai existat și la începutul lunii martie, când autoritățile ruse au pretins că un grup subversiv ar fi pătruns în regiunea de graniță Briansk, atacul fiind revendicat de acelașiCorp al Voluntarilor Ruși”.

Știrea se actualizează…

Sursă: PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday