UPDATE ora 17:30. Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a scris pe Telegram că, în urma atacului, două persoane au fost ucise și un copil rănit, care se află la spital, starea sa fiind stabilă.

Printre cei uciși se numără șoferul unui autobuz care transporta copii la școală și care ar fi fost atacat.

UPDATE ora 16:00. Vladimir Putin a declarat că Rusia se confruntă cu atac terorist. Astăzi au comis un alt act de terorism, o altă crimă, au intrat în zona de frontieră şi au deschis focul asupra civililor. Au văzut că era o maşină civilă, au văzut că acolo stăteau civili şi copii, nu, era o maşină obişnuită, au deschis focul asupra lor”, spus Putin.

UPDATE ora 14:15. Oficiali din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei susțin că un număr mic de ucraineni înarmați au trecut granița în regiunea Briansk. FSB a precizat printr-un comunicat de presă că desfășoară operațiuni comune cu Ministerul rus al Apărării pentru a contracara ”naționaliști ucraineni înarmați care au încălcat frontiera de stat”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin este informat în mod regulat despre presupusul atac, de către șefii FSB și ai Ministerului rus al Apărării. Potrivit lui Peskov, Vladimir Putin și-a anulat o călătorie în sudul Rusiei, din cauza evenimentelor pe care le-a descris drept ”atac terorist” și a adăugat că ”acum se iau măsuri pentru distrugerea acestor teroriști”.

UPDATE ora 13:40. Purtătorul de cuvânt al Serviciilor de Informații ale Ucrainei, Andri Iusov, a declarat pentru compania publică de radiodifuziune ucraineană că evenimentele din regiunea Briansk sunt o confruntare internă între cetățenii Rusiei: “Federația Rusă este o entitate absolut instabilă, cu un număr colosal de conflicte interne: internaționale, sociale, politice. Și într-adevăr, există voci care vorbesc despre o confruntare în mijlocul Federației Ruse, între cetățenii săi“.

Acesta a declarat că există dovezi ale prezenței luptătorilor “Corpului Voluntarilor Ruși” în acel teritoriu, făcând aluzie la filmulețele care circulă pe rețelele de socializare. “Acest lucru arată că poporul Rusiei începe probabil să se trezească împotriva dictaturii sângeroase a lui Putin”, a adăugat Iusov.

UPDATE ora 13.00. Președinția Ucraineană a reacționat. Spune că este vorba de “o provocare clasică”. Mesajul postat pe Twitter de Mikhailo Poliak, principalul consilier al președintelui Zelenski:

“Povestea grupul de recunoaștere ucrainean intrat în Federația Rusă este o provocare clasică. Făcută cu bună știință. Rusia vrea să-și sperie propriul popor, pentru ca, după un an de război, să poată justifica măcar cumva un atac asupra unei alte țări și sărăcia în creștere din propria țară. Între timp, mișcarea partizană din Federația Rusă devine din ce în ce mai puternică și mai agresivă”, a scris Podoliak.

Știrea în forma inițială:

Potrivit informațiilor din toată presa rusă, “un grup de sabotori ucraineni a intrat pe teritoriul Rusiei, în regiunea Briansk“, aflată la granița dintre Ucraina, Rusia și Belarus.  Agenția oficială TASS, citând autoritățile locale, relatează că “Grupuri de sabotori ucraineni au intrat în două sate, luând ostatici localnici într-unul dintre ele. Au existat ciocniri între soldații Gărzii Naționale și acești militanți“. Tass mai susține că “printre civili sunt morți și răniți, inclusiv un copil. De asemenea, este raportat faptul că au fost luați șase ostatici“.

Pe rețelele de socializare a fost pus în circulație un filmuleț care ar fi fost postat chiar de militanții respectivi. Aceștia poartă într-adevăr banderole galbene ca și cum ar face parte din Armata Ucraineană dar pretind că sunt “Grupul de Voluntari Ruși”. Pretind că nu au nimic cu civilii și că vor să pornească o insurecție.

Presa rusă mai relatează că grupul respectiv ar fi format din aproximativ 50 de persoane, care ar fi capturat locuitori din satul Sușani, unde se aud explozii și focuri de armă. Agenția de presă RIA relatează că au fost luați ostatici și în satul Liubechan. O substație de electricitate și o benzinărie au fost aruncate în aer în Sușani, potrivit publicației ruse Baza.

Serviciul de securitate FSB, citat de presa internațională, a transmis într-o declarație că încearcă să lichideze ceea ce a descris drept “un grup armat de naționaliști ucraineni” care ar fi trecut granița.

Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a scris pe canalul său de Telegram că ucrainenii au împușcat și au ucis o persoană: “Astăzi, un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere a pătruns în districtul Klimovski din satul Lubechanie. Sabotorii au tras asupra unei mașini în mișcare. În urma atacului, un rezident a fost ucis și un copil de zece ani a fost rănit”.

Deocamdată autoritățile ucrainene nu au reacționat în niciun fel.

Surse alternative: TASS, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday