Lansatoarele contribuie astfel la modernizarea capacităților de apărare poloneze, în special în contextul războiului din Ucraina, stat cu care se învecinează în est. Polonia a plasat comanda pentru 18 sisteme în 2019, pentru suma de 380 de milioane de euro. Înțelegerea cuprinde muniție, echipamente aferente, logistică și instruire.

Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, spune că Varșovia urmărește să cumpere un total de 500 de lansatoare HIMARS. El a explicat că sistemele vor fi instalate în nord-estul țării, în apropiere de exclava Kaliningrad: “Sarcina lor va fi de a descuraja agresorii și de a întări forțele armate poloneze pe flancul estic al ţării și al NATO […] Ştim că artileria are un rol-cheie în război, în respingerea invaziei rusești”.

În plus, o unitate de instruire HIMARS urmează să fie inaugurată pe teritoriul Poloniei, în orașul Torun, pentru întreținere, reparații și antrenamente, inclusiv pentru militarii din alte state membre NATO.

Produs de compania aerospațială americană Lockheed Martin, sistemul de rachete HIMARS, de artilerie de mare mobilitate, este un lansator multiplu de rachete cu o rază de acțiune de până la aproximativ 300 de kilometri. 

Polonia cumpără echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv avioane de luptă, în principal din SUA și Coreea de Sud, pentru a-și moderniza forțele armate. O parte din echipamente urmează să înlocuiască armele din prezent, inclusiv aeronavele MiG-29, de fabricație sovietică, pe care Polonia le-a livrat Ucrainei.

Anul trecut, Polonia a primit o serie de sisteme de rachete Patriot, cumpărate de la SUA, urmând ca anul acesta să mai primească un astfel de sistem. A achiziționat şi primit şi tancuri Abrams, tot de la SUA, și tancuri și obuziere din Coreea de Sud.

Sursă: AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday