Conform ministrului polonez al Apărării, primele tancuri vor ajunge în estul Poloniei anul acesta. “Întărim forțele armate ale Poloniei, întărim pumnul de fier al Armatei Poloneze pentru a crește puterea de descurajare a agresorului”, a declarat Mariusz Blaszczak, care este și vicepremierul țării. Acesta a subliniat că cooperarea dintre Polonia și SUA ajută, în final, la consolidarea securității pe întreg flancul estic al NATO. Din suma de 1,4 miliarde de dolari, 200 de milioane reprezintă și o finanțare din partea guvernului american.

La ceremonia de semnare a contractului, care a avut loc miercuri, șeful misiunii SUA în Polonia a declarat că parteneriatul dintre cele două țări “nu a fost niciodată mai important”. Acest acord se adaugă celui semnat în 2022, în valoare de 4,7 miliarde de dolari, pentru achiziționarea a 250 de tancuri M1A2 Abrams, ce urmează și ele a fi livrate începând din 2024. Polonia așteaptă, de asemenea, livrarea unor sisteme de artilerie americane HIMARS și a primit deja baterii de rachete Patriot.

Polonia a mai semnat și alte acorduri, în valoare de mai multe miliarde de dolari, pentru achiziționarea urgentă de tancuri, obuziere și avioane de luptă din Coreea de Sud. De exemplu, 48 de avioane ușoare de luptă FA-50 sud-coreene vor înlocui aeronavele MiG-29 din era sovietică. Prima livrare de tancuri și obuziere a sosit în decembrie. Acest nou armament livrat va compensa pentru ajutorul militar oferit de Polonia către Ucraina pe parcursul anului trecut.

Surse alternative: AP, Barron’s

Foto: U.S. Marine/Brendan Mullin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday