Reprezentantul Agenției Europene de Frontieră și Pază de Coastă (Frontex) a explicat pentru Reuters că se așteaptă ca numărul record de migranți ilegali înregistrat anul trecut, să crească în continuare anul acesta.

Frontex a raportat în 2022, aproximativ 330 de mii de sosiri neautorizate în Europa, pe toate rutele. Fiind atins cel mai mare număr de migranți ilegali, înregistra din 2016 și până în prezent.

Șeful Frontex a explicat că motivul principal pentru care oamenii aleg să plece din țările lor, venind spre Europa, începe acum să fie determinat într-o mai mică măsură de războaiele din acele zone. Oficialul a spus că cei care decid să plece din locurile unde trăiesc spre Europa, fac acest lucru din cauza problemelor legate de schimbările climatice și sărăcie.

Conform datelor înaintate de autorități, în primele patru luni ale anului, numărul persoanelor care au încercat să ajungă din Africa de Nord în Europa, prin Italia, a crescut cu 292%, la peste 42 de mii de persoane.

În acest context, s-a observat că aceasta a devenit ruta preferată pentru migrația ilegală. Numărul persoanelor care traversează Marea Mediterană prin estul sau prin vestul său, dar și a celor care aleg rutele prin Balcani sau prin Polonia a fost, în total, de aproape 81 de mii de oameni.

Ca urmare a creșterii alarmante a numărului migranților, mai multe state membre ale Uniunii Europene au început să susțină o retorică anti-migrație. Printre acestea se numără Danemarca, Olanda și Austria, care a blocat intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen, invocând problemele cu care Europa se confruntă în ceea ce privește migrația ilegală.

În 2015, peste un milion de persoane au plecat din Siria, din cauza războiului, îndreptându-se spre Europa. În urma acelui episod, Uniunea Europeană a început să își consolideze frontierele externe și să aplice noi reguli, mai stricte, în ceea ce privește acceptarea unei cereri de azil.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday