Mel Stride, ministrul britanic al Muncii și Pensiilor, a declarat că decizia va fi luată, cel mai probabil de succesorul său la funcție, și că oamenii vor primi în continuare un preaviz de 10 ani.

Stride a fost întrebat de jurnaliști dacă guvernul va încerca să revină asupra planurilor privind creșterea vârstei de pensionare în viitor, pe fondul protestelor din Franța. Ministrul a declarat: “Nu cred că este în psihicul nostru național să protestăm și să dăm foc la lucruri din cauza pensiei de stat. În cele din urmă, am luat decizia de a amâna o lege în acest sens din cauza pandemiei, a incertitudinilor economice și a faptului că cel mai important lucru este să le dai oamenilor un preaviz de 10 ani înainte de orice schimbare”.

De altfel, acesta a adăugat că, cel mai probabil, vârsta de pensionare va crește, de la 67 la 68 de ani, între 2030 și 2040, deoarece nu este niciun motiv pentru care ar trebui crescută acum. Cu toate acestea, el a spus că decizia trebuie totuși luată. “Există o tensiune reală, deoarece, dacă vă uitați la rapoartele de sustenabilitate fiscală ale OBR (Biroul pentru responsabilitate a bugetului) care proiectează pe 50 de ani schimbările demografice,  costurile pensiilor merg cu adevărat în direcția greșită. Așadar, la un moment dat, această decizie va trebui luată”, a declarat Stride, sugerând că nu își dorește să-și păstreze funcția după următoarele alegeri.

În acest an, pensionarii vor avea parte de o creștere record de 10%, în condițiile în care creșterea salariilor este de doar aproximativ 5,5%, pe fondul unei inflații ridicate. Conform planurilor actuale, vârsta de 66 de ani la pensionare ar urma să crească treptat la 67 de ani.

Rapoartele din ianuarie susțineau că miniștrii plănuiau să amâne această creștere până în 2035, afectând persoanele care au 54 de ani sau mai puțin în prezent, ca răspuns la lobby-ul exercitat de Trezorerie, care spera să economisească miliarde de lire sterline din plățile de pensii de stat.

Cu toate acestea, având în vedere că urmează alegerile generale în toamna anului viitor, miniștrii s-au temut de o posibilă reacție negativă la această schimbare din partea alegătorilor de vârstă mijlocie.

Sursă: The Guardian

Foto: Twitter/@MelJStride

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday